Guvernul Nastase lua spagi cu ajutorul politistilor. Mai exact, cu ajutorul cuplurilor de politisti. Azi va prezentam cel mai celebru astfel de cuplu: „politistul bun si politistul rau“. |n rolul politistului bun joaca Liana Iacob, iar in cel al raului a fost distribuit Sorin Tesu. |mpreuna, acestia au negociat ditamai spagalaul de 2,5 milioane de dolari.

Noutatea absoluta a textului nostru este making of-ul acestui film de spaga: un e-mail in care se povesteste in amanunt cum actiona cuplul Iacob-Tesu.

Atentat cu (dina)mita la Otopeni

Pentru cei care nu mai stiu cum se fura pe vremea lui Nastase (ha, ha, ce gluma buna, cum ar putea uita cineva asa ceva?!), un mic rezumat al spagii de care vorbeam mai sus.

Deci: in 2001, reprezentantului companiei EDF Services (care administra magazinele duty free de pe Aeroportul Otopeni), Henrique Weil, i s-a cerut o mita de doua milioane si jumatate de dolari de catre Sorin Tesu, consilier personal al premierului Nastase. Miza era continuarea contractului EDF cu Aeroportul Otopeni, contract care urma sa expire la inceputul lui 2002.

Weil a refuzat sa plateasca, asa ca a ramas fara contract. Scandalul a izbucnit cind Weil a povestit intr-un interviu pentru cotidianul german Die Welt intimplarea. Se intimpla in 2002. Atunci, bravii procurori ai PNA s-au autosesizat, dar au inchis cazul foarte repede, din lipsa de probe.

Dupa 2005, mostenitorul PNA, adica DNA, a redeschis cazul, dar a dat aceeasi solutie: NUP pentru Tesu si Liana Iacob, partenera lui Tesu.

It’s not over ’till the Fat Lady sings

De ce ne mai intereseaza acum cazul mitei de la Otopeni? Doar procurorii romani ne-au demonstrat ca nu exista probe suficiente, nu? Ei bine, ne intereseaza pentru ca probe sint. Nu ne mai trebuie decit niscaiva procurori care sa le si foloseasca.

Una dintre aceste probe (depusa, de altfel, la dosar) este reprezentata de un e-mail trimis in octombrie 2001 de catre Marco Maximilian Katz, unul dintre directorii EDF Services, lui Henrique Weil. |n mesajul electronic este povestita intilnirea dintre Katz si Liana Iacob, care a avut loc in locuinta acesteia, pe 19 octombrie 2001.

Mesajul, scris in engleza, foloseste nume de cod pentru Liana Iacob (desemnata drept „Fat Lady“, adica „Doamna Grasa“ - asa cum apare si mai jos, in textul nostru), dar si pentru Adrian Nastase (numit „Top Man“, deci, in traducere, „Omul de la Virf“). |n rest, numele sint reale (incluzindu-l aici si pe cel al lui Sorin Tesu).

Katz vorbeste despre Weil la persoana a treia, in mesaj, desi Weil este destinatarul e-mail-ului, pentru ca mesajul i se adreseaza si lui Zvi Barak, un avocat israelian care lucra pentru EDF in acea perioada. La „subject“, Katz a scris: „MMK visits the Fat Lady, Oct 19th“ (copia mesajului poate fi vizualizata pe www.catavencu.ro/intern/ investigatii).

„Tesu voia sa ia toti banii pentru el“

„Azi intre 18,30 si 20,00 am intilnit-o pe Doamna Grasa (Liana Iacob - n.r.) acasa la ea.

Vizita a fost facuta la cererea Doamnei Grase.

Doamna Grasa a deschis discutia spunind ca nu stie ce vreau eu sa-i spun, dar stie ce vrea sa-mi spuna ea mie, ca urmare a faptului ca problema extinderii (contractului dintre EDF si Otopeni - n.r.) devine din ce in ce mai complicata pe masura ce trece timpul.

Doamna Grasa a spus ca e pe deplin constienta de smecheriile si manevrele facute de Sorin Tesu si gasca lui (Jose Iacobescu, Adrian Petrascu etc.) ca sa scoata bani de la Rick (Henrique Weil, administratorul EDF - n.r.).

Jocurile lui Sorin Tesu au inceput inainte de vizita Primului Ministru in Israel, dar au devenit o chestiune importanta pentru el dupa ce s-a intilnit cu Rick in parcare (e vorba de parcarea hotelului Hilton, unde Weil sustine ca se intilnise cu Tesu, care ii ceruse mita de 2,5 milioane de dolari - n.r.), de unde a plecat cu impresia ca nu va vedea nici un ban din buzunarele lui Rick.

Apoi i-a spus Doamnei Grase ca Rick nu vrea sa plateasca pentru extindere si ca el, Tesu, nu va accepta aceasta situatie. De atunci, a manipulat diversi oameni sa-l prinda pe Rick pe picior gresit, dar fara succes. Doama Grasa a zis ca Tesu voia sa ia toti banii pentru el.

Rezistenta noastra la presiuni si incapatinarea noastra i-au confuzionat si enervat, in acelasi timp.“

„95% din ce vom plati se va duce la Omul de la Virf“ (Adrian Nastase - n.r.)

„|n situatia asta, Doamna Grasa i-a spus lui Tesu ca ar trebui sa se opreasca din a ne mai presa si sa o lase pe ea sa preia toata chestiunea.

Ea i-a spus lui Tesu ca, din cite ne cunoaste, sintem genul de oameni care vor intelege ca nimic nu se misca fara ca noi sa dam niste bani si ca 95% din ce vom plati se va duce la Omul de la Virf (Adrian Nastase - n.r.) iar Tesu isi va lua si el partea din cei 5% ramasi.

Tesu face multe afaceri marunte de care Omul de la Virf nu stie si e foarte aproape sa aiba mari necazuri din cauza asta, a continuat Doamna Grasa. Dar Tesu a promis sa nu ne mai preseze si sa o lase pe Doamna Grasa sa faca ce trebuie ca sa aduca bani. Ca sa-l intoarca pe Omul de la Virf impotriva noastra, Tesu a zis, printre altele, ca Rick a vorbit cu George Copos si i-a cerut ajutorul. (E un conflict acum intre Copos si Omul de la Virf.)

Ea a vorbit si despre prof. Neagu, avocatul nostru din Romania, despre care a spus ca trage de timp si ca nu ne-a zis adevarul atunci cind a sustinut ca are usa deschisa la Omul de la Virf.“