Comisia pentru elaborarea legilor electorale a decis ieri sa interzica publicarea sondajelor de opinie in perioada campaniei electorale.

Pana acum, legea prevedea ca publicarea sondajelor cu 48 de ore inainte de ziua votului este interzisa. Propunerea a venit din partea liberalului Mihai Voicu, presedintele comisiei. Motivul invocat de acesta este ca sondajele influenteaza negativ electoratul.

Propunerea a deranjat institutele de sondare a opiniei publice. „O astfel de reglementare mai exista doar in tarile cu regim totalitar”, a comentat sociologul Mircea Kivu.

Acesta sustine ca „prezentarea de son-daje in timpul campaniei influenteaza votul doar in proportie de 2%-3%”. Interdictia nu a fost contestata insa de CNA. Dar este agreata de CNA. „Daca legea se va modifica, o vom pune in aplicare”, a precizat presedintele institutiei Rasvan Popescu.

Presa scrisa ar putea publica sondaje

Presedintele comisiei, Mihai Voicu, spune ca interdictia este valabila pentru televiziuni si radiouri, dar ca exista toate sansele ca la formularea amendamentelor si presa scrisa sa se afle sub incidenta legii. Fara efect insa, in opinia reprezentantului UDMR Marton Arpad.

de Alexandra-Livia Dordea

integral in EvZ