Afacerea Rompetrol-KazMunayGaz este o inginerie financiara facuta legal atat timp cat legea din Romania permite asa ceva, a spus marti seara, la emisiunea "100%" de la Realitatea TV, Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Romania si fost membru in CA al Bursei de Valori Bucuresti.

El a acuzat lipsa de transparenta a Rompetrol, ca motivatie pentru faptul ca nu a tranzactionat niciodata actiunile companiilor din acest grup. El a mentionat totodata faptul ca celebra sintagma "cel mai mare contributor la bugetul statului" s-ar datora accizelor colectate de la benzinarii, si nu impozitelor platite [n.r.

accizele sunt impozite indirecte; platite de populatie, acestea sunt colectate de agentii economici, iar rafinariile inchid lantul, astfel ca sumele mari cu care contribuie la buget nu sunt din partea rafinariei, ci doar stranse de la ceilalti cotizanti].

Sima despre miscarile de pe bursa, de pe piata imobiliara si despre colaborarea cu Securitatea:

• A recunoscut ca a semnat cu Securitatea, dar ca nu a apucat sa toarne, pentru ca a venit Revolutia.

• O persoana importanta, care l-a batut, are o functie de conducere intr-o mare firma de audit.

• Sima vede in continuare bursele in scadere, mai ales din cauza crizei din piata sub-prime din SUA (piata de credite la care apeleaza cei care nu se califica la un credit de la banca), "criza de la care nu am vazut decat cireasa de pe tort". El se asteapta la o scadere masiva, probabil in octombrie.

Dintre actiunile mentionate ca recomandari de investitii pe scadere: Bear Stearns, General Motors si Apple Computers.

• Referitor la piata imobiliara din Romania, el a afirmat ca se asteapta sa scada, posibil din 2008, dar ca ar putea sa mai mearga in sus doi, poate trei ani.

• La final, gazda emisiunii, Robert Turcescu, a fost pus in ipostaza sa raspunda la o intrebare venita din partea invitatului: "Ce inseamna CNN?" Turcescu nu a stiut raspunsul corect (Cable News Network), fapt pentru care a primit o bila neagra!