Tranzactia anului din Romania: o cota de 75% din Rompetrol a fost vanduta catre o companie de stat, KazMunayGaz, din Kazahstan, contra sumei de 2,71 miliarde de dolari. In mod normal, aceasta ar fi fost doar o stire de presa si atat. Insa, pe meleagurile mioritice fiind, simpla stire s-a transformat intr-un scandal.

Scandal care a pornit de la faptul ca atat Bursa de Valori din Bucuresti, cat si CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) au aflat de aceasta tranzactie din presa. Motiv pentru care investitorii, mai informati, au avut timp sa cumpere actiuni Rompetrol pana cand BVB a decis suspendarea acestora de la tranzactionare.

Urmarea: cotatia Rompetrol a crescut 14,29% in sesiunea de luni, 27 august, la 0,1120 RON, valoare “inghetata” tardiv de BVB.

In sesiunea de marti, actiunile Rompetrol au fost reluate la tranzactionare si raliul a continuat: din nou +14,29%, din deschidere, si ar fi putut creste si mai mult daca nu ar fi fost regula de suspendare de la tranzactionare din cauza aprecierii excesive a cotatiei.

Ancheta deschisa de CNVM si scrisoarea deschisa a Asociatiei Brokerilor apar perfect legitime, in contextul in care se pare ca exista pareri contradictorii asupra anuntarii BVB si CNVM asupra schimbarii majore de actionariat de la Rompetrol.

Ceea ce a dus la cresterea suspiciunilor este ca informatia a aparut in presa inaintea instiintarii oficiale a Bursei de Valori si ca anumiti investitori au putut profita de pe urma acesteia.

Cert este un lucru: de aproape 10 ani, adica de cand ma ocup cu pietele internationale, am vazut de nenumarate ori anunturi de genul: “ABC Halted: news pending”, compania generica ABC cotata fiind la NYSE sau pe alte burse. Mi-as fi dorit sa vad un anunt de acest gen si de aceasta data, mai ales pentru cresterea increderii investitorilor in piata locala, dar nu a fost sa fie asa. Pacat, mare pacat!

Insa, din graficele de mai jos, rezulta un aspect: acela ca volumele de tranzactionare nu au fost exagerat de mari in ziua anuntului si nici in cea de dupa. Pe 27 august s-au tranzactionat 56 de milioane de actiuni, mult peste media zilnica din 2007, de numai 17,87 milioane.

Dar aceste varfuri ale volumelor de tranzactionare s-au mai intalnit si pe 30 ianuarie, cu peste 101 milioane de actiuni, pe 12 iulie cu 94 de milioane, samd.

Daca e sa facem comparatie cu volumele de tranzactionare de la celalalt scandal, legat de primele zile de la listarea companiei, observam ca acestea din urma nici nu sufera comparatie.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan