Bursa de Valori Bucuresti a anuntat miercuri ca luni, 27 august, a luat decizia de suspendare de la tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC, PTR si VEGA, incepand cu ora 13.22, exclusiv in baza informatiilor preluate de pe canalele media si nu cum sustine Rompetrol.

Anuntul vine ca o reactie la comunicatul trimis marti seara de Rompetrol care informa ca anuntul oficial privind tranzactia a fost facut public in data de 27 august, ora 12.00 pm, ora Romaniei, prin intermediul agentiei internationale PR Newswire si ca atat Bursa cat si CNVM au fost informate la timp.

Miercuri, oficialii Rompetrol nu au dorit sa comenteze, sustinand ca pozitia companiei a fost prezentata prin comunicatul de marti seara. Ulterior, in cursul serii de miercuri, Dinu Patriciu a contrazis pozitia BVB, afirmand pentru The Money Channel ca notificarea asupra tranzactiei a fost trimisa la timp.

Patriciu a spus ca "avem confirmarea faptului ca [notificarea] nu numai ca a fost trimisa, dar a fost si receptionata". El a precizat ca "specialistii in telecomunicatii sin in IT, in momentul de fata, incearca sa regaseasca urma electronica a tuturor comunicarilor ce s-au facut".

Citeste si:

KazMunaiGaz vrea sa preia integral Rompetrol, Patriciu neaga

Tranzactiile cu actiuni Rompetrol - investigate de jandarmul Bursei

Pe de alta parte, John Catmur, reprezenantul PR Newswire Europe, a declarat pentru HotNews.ro, ca PR Newswire a primit anuntul spre distribuire in dimineata zilei de luni, insa nu direct de la KazMunaiGaz si Rompetrol, ci de la un reprezentant care actiona in numele partilor, al carui nume nu l-a precizat.

Bursa de Valori Bucuresti a precizat, miercuri, ca reactie la comunicatul Rompetrol de marti seara, ca nu a receptionat oficial, in timpul sesiunii de tranzactionare din data 27 august, nici un mesaj de la compania de comunicare PR Newswire despre tranzactia dintre Rompetrol si KazMunayGaz.

“Stirea a aparut pe fluxul agentiilor romanesti si straine dupa ora 13.00 (Mediafax, Reuters, NewsIn etc) fiind preluata tot atunci si de posturile locale de televiziune. De altfel, chiar pe site-ul PR Newswire, sectiunea Headline Search, comunicatul privind tranzactia amintita poarta ora 10.06 GMT (13.06, ora Romaniei)”, se arata in comunicatul BVB.

Reprezentantii Bursei spun ca informatia care a declansat operatiunea de monitorizare si apoi suspendare a fost difuzata in jurul orei 13.17, pe un canal de stiri TV. Decizia de suspendare de la tranzactionare a actiunilor celor trei emitenti presupune verificarea si confirmarea veridicitatii informatiilor care au declansat procedura, inclusiv prin canalele de legatura cu societatile comerciale.

In ordine cronologica, primul document referitor la “achizitia de catre KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group NV”, utilizand caile oficiale de comunicare dintre BVB si emitenti, a aparut ulterior orei suspendarii de la tranzactionare. Acest document a fost receptionat prin fax la ora 13.51 si poarta ora de expediere 13.48. Documentul a fost publicat pe site-ul BVB.

Toate celelalte rapoarte ale emitentilor de pe piata reglementata au fost transmise de catre acestia in afara orarului de tranzactionare si au fost publicate integral pe site-ul www.bvb.ro, in dupa-amiaza zilei de 27.08.2007.

PR Newswire Europe verifica impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti cum s-a facut informarea

John Catmur, reprezenantul PR Newswire Europe, a declarat pentru HotNews.ro ca verifica impreuna cu BVB ce s-a intamplat cu anuntul privind vanzarea a 75 la suta din Rompetrol. El a repetat ca firma pe care o reprezinta a trimis anuntul la bursa de la Bucuresti.

Catmur a afirmat ca PR Newswire a primit anuntul spre distribuire in dimineata zilei de luni, insa nu direct de la KazMunaiGaz si Rompetrol, ci de la un reprezentant care actiona in numele partilor, al carui nume nu l-a precizat.

CNVM investigheaza tranzactiile care ar putea avea la baza informatii privilegiate

CNVM investigheaza tranzactiile cu titlurile companiilor Rompetrol de luni, pentru a vedea daca au existat tranzactii care s-au efectuat avand informatii privilegiate si situatia raportului curent care a ajuns la Bursa si la CNVM dupa ce BVB suspenda-se tranzactiile cu actiunile companiilor Rompetrol, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Intrebata despre credibilitatea CNVM, avand in vedere ca in luna septembrie a anului trecut a fost trimisa in judecata alaturi de Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol, Gabriela Anghelache a declarat ca “am fost trimisa in judecata cu o cercetare si o ancheta care nu a vrut sa afle adevarul. Credibilitatea CNVM trebuie sa ramana, atat pentru investitorii romani cat si pentru cei straini. Personal nu am nici un fel de implicare in aceasta investigatie”.

Potrivit NewsIn, care citeaza surse din Ministerul Public, procurorii asteapta finalizarea anchetei CNVM pentru a vedea daca in cazul tranzactionarii actiunilor Rompetrol este vorba despre o incalcare a legii si, in caz afirmativ, care este natura acesteia: infractiune, abatere administrativa sau contraventie.

Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, este trimisa in judecata, alaturi de Dinu Patriciu si alte noua persoane, fiind acuzati ca, in anul 2004, au manipulat bursa la tranzactionarea actiunilor Rompetrol.