Talibanii au eliberat, miercuri, 12 ostatici din grupul celor 19 sud-coreeni, rapiti in Afganistan la mijlocul lunii iulie. Eliberarea acestora survine la o zi dupa ce negocierile intre militantii islamisti si o delegatie a guvernului de la Seul s-au incheiat cu succes. Se asteapta ca in urmatoarele zile sa fie predati si ceilalti sud-coreeni.

Insurgentii au eliberat mai intai trei femei, care au fost trasportate la centrul Comitetului International al Crucii Rosii, iar dupa cateva ore, un alt grup de cinci persoane a fost pus in libertate. Miercuri dupa-amiaza, talibanii au mai eliberat alti patru ostatici sud-coreeni.

"Putem confirma ca avem in ingrijire toti ostaticii sud-coreeni, eliberati in aceasta zi de talibani", a declarat Craig Muller, un delegat al Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), citat de AFP. El a precizat ca locurile de unde au fost preluate cele trei grupuri de ostatici au fost diferite.

Liderul tribal Haji Zahir, care a facut oficiile de mediator, declarase anterior ca insurgentii intentionau sa puna miercuri in libertate intre 5 si 10 ostatici, dupa ce Guvernul de la Seul a promis ca trupele sud-coreene se vor retrage din Afganistan pana la sfarsitul anului.

Grupul de misionari sud-coreeni, alcatuit din 23 de femei si barbati, a cazut in mainile talibanilor pe 19 iulie. Doi dintre ostatici au fost ucisi de militanti, in timp ce doua femei au fost eliberate in urma cu o saptamana din cauza problemelor de sanatate.

Talibanii au amenintat de mai multe ori ca ii vor ucide pe cei 19 ostatici.

Sud-coreenii s-au deplasat in aceasta tara cu o misiune umanitara. Ei doreau sa contribuie la imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare ale localnicilor.