Marti, 28 august 2007, a avut loc la Ladispoli, linga Roma, ceremonia de investire a ieseanului Adrian Gherman in functia de delegat al primarului pentru raportul cu comunitatea romaneasca. Gherman va reprezenta in primarie interesele comunitatii romanesti din Ladispoli. Romanii alcatuiesc cea mai numeroasa comunitate de straini din Ladispoli, oras aflat la 30 km de Roma. Din cei 36.000 de locuitori, 2.600 sunt romani.

Pentru prima oara, Adrian Gherman va reprezenta in primarie interesele comunitatii romanesti din Ladispoli. In decretul de numire, primarul Crescenzo Paliotta a motivat astfel decizia luata: “ este necesara o actualizare a alegerilor programate de administratia locala.

E un raspuns la necesitatile reale ale comunitatii cu privire la raportul cu comunitatea de romani, considerand valoarea strategica deosebita pe care administratia o atribuie materiei. Este indispensabil sa acordam unei persoane avizate o sarcina de incredere pentru a elabora directiile primariei in chestiune”.

“Este pentru prima oara cand un un cetatean roman intra ca parte componenta a mecanismului administrativ al orasului Ladispoli”, a declarat primarul Paliotta dupa ceremonie.

“Oferim romanilor posibilitatea sa aiba un interlocutor direct in primarie”, a mai adaugat. “Vom pune la dispozitie romanilor din Ladispoli si sala consiliului primariei pentru intruniri si pentru a afla mai multe despre preocuparile lor.”

La randul sau, Adrian Gherman a promis ca primul lucru pe care il va face la primarie va fi acela de a ajuta romanii sa se descurce cu demersurile birocratice. “apoi voi demara o campanie de informare a romanilor cu privire la drepturile pe care le au: cum sa-si legalizeze prezenta si sederea etc”.

Adrian Gherman, 26 de ani, este originar din Iasi si studiaza stiinte politice la Universitatea La Sapienza de la Roma. In paralel, lucreaza la departamentul tehnic al unei asociatii non profit din Roma.El a fost candidatul Partidului Romanilor din Italia la alegerile administrative din mai, anul curent.

Romanii, actionand pentru prima data ca electorat, au avut o contributie relevanta in alegerea primarului Paliotta, in urma unui balotaj strans.