Distribuitorul exclusiv in Romania al jucariilor chinezesti Mattel, Omnitoys Bucuresti, a dispus retragerea de pe piata din Romania a peste 700 de jucarii, dupa ce produse similare au fost retrase de pe pietele americana si europeana, fiind considerate periculoase pentru copii. Pana in prezent insa, distribuitorul in cauza a primit retur de la clienti doar 34 de jucarii.

Oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor spun ca atat ei, cat si Omnitoys s-au asigurat ca jucariile in cauza nu mai sunt de vanzare la raftm dar nimeni nu stie cu siguranta cate jucarii s-au vandut pe piata in cei doi ani, pana cand a fost data alarma la nivel international.

Dupa retragerile efectuate pe piata americana, pe 14 august, Mattel Europa a anuntat retragerea de pe piata europeana a mai multor tipuri de jucarii care prezentau pericol pentru copii. Este vorba despre jucariile „Sarge” din gama masini turnate seria Cars, jucariile cu magnet „Polly Pocket” si accesoriile „Barbie and Tanner” si „Scooper” .

Jucaria de tip “Sarge” avea in componenta un nivel nepermis de plumb, din vopsea, jucariile cu magnet “Polly Pocket” prezentau pericol datorita magnetilor care puteau fi inghititi sau aspirati de catre copii.

De asemenea, accesoriile „Barbie and Tanner”, aveau probleme cu bastonul din componenta respectivului articol din pricina unui magnet care se putea desprinde relativ usor ( articol J 9472) si „Scooper” (articol H 6405). Exista riscul ca acesti magneti sa fie inghititi, aspirati sau introdusi in nas sau in urechi.

Nu se stie cate din cele 723 de jucarii au fost cumparate de romani

A doua zi, pe 15 august, distribuitorul exclusiv din Romania al produselor Mattel, Omnitoys a depus la ANPC o notificare privind retragerea voluntara de pe piata romaneasca a jucariilor mentionate mai sus.

Totodata, operatorul economic s-a angajat ca, incepand cu data de 20 august 2007, sa puna la dispozitia consumatorilor o line telefonica TELVERDE, cu numarul 0800 390 300, pentru detalii privind returnarea si inlocuirea acestora.

ANPC sustine ca a monitorizat actiunea de retragere voluntara a jucariilor de catre distribuitorul roman, inclusiv prin actiuni de control pentru verificarea pietei. Cantitatea totala de jucarii cu probleme care a fost livrata pe piata de catre distribuitorul roman se ridica la 723 de bucati, a caror valoare depaseste 40.000 lei.

Pana in prezent insa, Omnitoys a primit retur jucariile retrase de la clienti precum Metro, Selgros, Real, Cora, dar numai 34 de bucati.

„Toate cele 723 de jucarii au intrat in tara in perioada 2005-2007 si atat noi, cat si cei de la Omnitoys ne-am asigurat ca jucariile nu mai sunt la raft. Nu stim insa cate din aceste produse au fost vandute, pentru ca au intrat pe piata din 2005.

Omnitoys a primit retur doar 34 de bucati si a probabil ca in perioada urmatoare va mai primi retur si de la alti clienti”, a declarat pentru HotNews.ro, Laura Hora, consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Jucariile Fischer Price si Thomas&Friends de pe piata romaneasca nu prezinta pericol

Oficialii ANPC spun ca au finalizat o ancheta si in privinta marcilor Fischer Price si Thomas&Friends, apartinand producatorilor Mattel Inc si RC2 Corporation si ca pe piata romaneasca nu sunt jucarii din marcile FISCHER PRICE si THOMAS & FRIENDS din loturile considerate periculoase.

Reamintim ca presa a relatat in luna august despre faptul ca producatorii de jucarii - fabricate in China, Mattel Inc (detinator al companiei FISCHER PRICE) si RC2 Corporation (jucarii THOMAS & FRIENDS) au decis sa retraga de pe piata americana anumite jucarii (listele acestor jucarii fiiind facute publice), vopsite in culori foarte vii, cu compusi pe baza de plumb, peste nivelul maxim admis de cerintele esentiale de securitate impuse de reglementarile in domeniu.