Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat ca "nu are nimic impotriva" sa fie subiectul unui documentar realizat de regizorul Oliver Stone, daca acesta ii va oferi mai multe detalii despre film. Propunerea venise din partea cineastului cu peste un an in urma, insa Ahmadinejad a oscilat inainte sa-i ofere un raspuns exact lui Stone.

Intrebat care este pozitia sa fata de aceasta cerere, seful statului iranian a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca nu are obiectii, la modul general. "Ar trebui totusi sa-mi ofere mai multe detalii despre acest film. Ar trebui sa vorbeasca cu colegii mei... In principiu, nu am nici o obiectie", a precizat Ahmadinejad.

La inceputul lunii iulie, presa occidentala anunta ca Stone, care a realizat documentare despre fostii presedinti americani John F. Kennedy si Richard Nixon, doreste sa faca un film despre Ahmadinejad.

Atunci, liderul de la Teheran a refuzat ofera lui Stone, motivand ca regizorul american face parte din “stabilimentul cultural al Marelui Satan” (n.r. termenul utilizat in Iran pentru a denumi Statele Unite), desi documentarul este o critica virulenta la adresa politicii duse de SUA in Orientul Mijlociu.

El a precizat atunci ca oferta lui Oliver Stone ar putea sa fie reevaluata, daca acesta poate aranja ca regizorii iranieni sa obtina drepturile asupra unui documentar despre presedintele Bush si despre CIA, fara ca ei sa fie hartuiti de autoritatile americane.

Stone, care a castigat premiul Oscar pentru regia filmelor "Nascut pe 4 iulie" si "Platoon", dar si pentru scenariul filumui "Expresul de la miezul noptii", a facut filme despre fostii presedinti Nixon si Kennedy, si documentare despre presedintele cubanez Fidel Castro.

Critic la adresa presedintelul Bush, Stone a afirmat anul trecut in Spania ca "ii este rusine" de ce au facut SUA in Irak si de politica externa americana de dupa atentatele din 11 septembrie. La fel ca si Ahmadinejad, regizorul a cerut in mod regulat retragerea trupelor americane din Irak.