Noul presedinte al Turciei, Abdullah Gul, a aprobat componenta noului guvern, format din 25 de ministri, incluzand atat membri ai Executivului in exercitiu, cat si nou-veniti. Anuntul a fost facut, miercuri, de premierul Recep Tayyip Erdogan, care a precizat ca inlocuitorul lui Gul la sefia ministerului de externe este Ali Babacan, ministrul Economiei si negociator-sef cu UE in precedentul Guvern.

"Obiectivul nostru va fi sa actionam pentru mai multa libertate si pentru prosperitate", a declarat Erdogan, citat de AFP.

Abdullah Gul a fost investit, marti, in functia de presedinte al tarii, in pofida obiectiilor puternicei armate, care se teme de islamizarea ordinii laice a tarii. El a fost votat in Parlament, in cel de-al treilea tur de scrutin, de 339 din totalul de 550 de membri ai Legislativului, dominat de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), din care Gul face parte.

Noul presedinte, felicitat de liderii politici internationali

Preseintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Gul felicitarile de rigoare prin intermediul unui comunicat de presa in care precizeaza ca spera intr-o intensificare a relatiilor bilaterale.

"Imi amintesc cu entuziasm de intalnirile noastre si sunt convins ca atmosfera de intelegere reciproca va continua va aduce relatiile noastre bilaterale la un nivel mai avansat de parteneriat. Cooperarea stranse dintre Rusia si Turcia va aduce stabilitatea si securitatea in regiune", se arata in mesajul lui Putin.

Presedintele american George W. Bush l-a felicitat pe Gul intr-o scurta conversatie telefonica. La fel ca si Putin, Bush "a reafirmat angajamentul Statelor Unite in relatiile cu Turcia, un partener si aliat puternic”.

Si Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate Comuna a Uniunii Europene, Javier Solana, a salutat, miercuri, alegerea lui Gul in functia de presedinte Turciei.

”Va adresez cele mai calde felicitari pentru alegerea dumneavoastra si va doresc succes in fata noilor sarcini si provocari care va asteapta” se arata in mesajul adresat de lui Abdullah Gul de oficialul european.

Seful Guvernului de la Atena, Costas Karamanlis, a trimis, la randul sau, o scrisoare de felicitare noului presedinte turc, in care subliniaza ca "spera in continurea eforturilor depuse de cele doua tari cu scopul ameliorarii relatiilor bilaterale in baza dreptului international".

Premierul a reafirmat, de asemenea, "fermitatea Greciei de a colabora cu Turcia pentru consolidarea pacii si stabilitatii in regiune", dupa ce o serie de diferende privind suveranitatea in Marea Egee si problema cipriota au creat tensiuni intre cele doua state.