Productii de animatie din intreaga lume au fost supuse unei selectii in urma carora 300 de filme au fost incluse in cele cinci sec- tiuni competitive (lungmetraj de animatie, scurtmetraj de animatie,

filme de animatie realizate de studenti, videoclip animat si scurtmetraje ale animatorilor romani) si in sectiunea aflata in afara concursului, “Panorama - Mozaic”.

Aceasta va cuprinde selectii ale celor mai bune filme de animatie realizate in 2007 si 2006 si va primi Marele Premiu al Publicului.

Pastrandu-se traditia initiata la prima editie a evenimentului, de anul trecut, cand Cehia a fost invitata speciala, anul acesta, Franta va fi in centrul atentiei. O parte importanta a peliculelor difuzate in cadrul festivalului vor fi productii franceze.

Filmele vor fi jurizate de doua comisii, una pentru peliculele realizate de studenti, cea de-a doua pentru lungmetraje, scurtmetraje si videoclipuri animate. Din fiecare comisie va face parte si cate un specialist francez.

Alaturi de juriul de specialitate, publicul va avea un cuvant important de spus in desemnarea castigatorilor: la intrarea in salile de cinema, fiecare spectator va primi un bilet pe care va vota filmul pe care l-a apreciat cel mai mult.

Festivalul se va desfasura in salile de cinema Europa, Elvira Popescu si, probabil, la Union. Biletele vor costa cat un bilet normal la cinematografele respective.

In timpul festivalului se vor organiza, de asemenea, seminarii, forumuri de discutii si retrospective. Bugetul evenimentului se va ridica, la aproximativ 30.000, au declarat, pentru Business Standard, organizatorii, Asociatia culturala Estenest.

Un articol de Raluca Lipan

Integral in Business Standard