Vedeta Angelina Jolie si-a imbogatit „palmaresul” de gesturi caritabile cu inca unul: o vizita in Irak, unde a discutat cu refugiatii victime ale razboiului.

Aflata intr-o permanenta miscare, Angelina a plecat in Irak via Siria luni, dupa ce petrecuse o saptamana foarte aglomerata de filmarile la pelicula „Wanted” si un weekend foarte linistit la New York cu partenerul sau Brad Pitt si „trei sferturi” dintre copii (a fost un sfarsit de saptamana dedicat celor trei pusti adoptati, in vreme ce Shiloh, fetita naturala a celor doi actori, a ramas acasa).

Luni la prima ora, „nelinistita” Angelina se afla deja intr-un avion care a transportat-o mai intai in Siria, unde s-a intalnit cu refugiati irakieni. Jolie s-a deplasat a doua zi in Irak, in calitate de ambasadoare a bunavointei din partea ONU, potrivit publicatiei americane People.

„Am venit in Siria si in Irak pentru a atrage atentia asupra acestei crize umanitare si pentru a cere guvernelor sa ajute mai mult Inaltul Comisariat pentru Refugiati si partenerii acestei organizatii”, a declarat actrita intr-un comunicat de presa.

Doar in ultimii sase ani, actrita a vizitat peste 20 de tari, in calitate de ambasadoare a bunavointei din partea Inaltului Comisariat pentru Refugiati din cadrul ONU.

Ea a explicat ca a facut o vizita intr-o tabara din Irak ce adaposteste 1.200 de persoane si a vorbit cu irakieni care in prezent locuiesc la Damasc, in incercarea de a atrage atentia comunitatii internationale asupra celor afectati de razboiul din zona.

„Este absolut esential ca dezbaterea asupra viitorului Irakului sa includa planuri care sa rezolve consecintele umanitare enorme cu care se confrunta acesti oameni”, si-a exprimat speranta vedeta.

Potrivit martorilor, Angelina a petrecut ore in sir in Damasc, vorbind cu refugiatii. ONU apreciaza ca nu mai putin de 4,2 milioane de oameni si-au parasit casele din Irak, unde conflictele violente au continuat sa se raspandeasca si la peste patru ani dupa ce fortele armate americane au invadat aceasta tara si l-au capturat pe dictatorul Saddam Hussein.

Peste 2 milioane de oameni sunt stramutati pe teritoriul Irakului si aproximativ 1,4 milioane de persoane au fugit in Siria, tara care si-a mentinut granitele deschise pentru refugiati. Iordania gazduieste in prezent intre 500.000 si 700.000 de irakieni.

Integral in Gandul