Din lipsa de bani sau atrasi de preturi foarte mici, multi oameni cumpara obiecte la mana a doua. Putini, insa, sunt constienti de riscurile la care se expun. Pe site-ul msn.com a fost publicat un top al lucrurilor care nu trebuie niciodata cumparate de la second hand. Principalul motiv? Acestea prezinta defecte insesizabile, dar repararea lor costa mai mult decat daca am cumpara unele noi.

1. Laptopurile. De fiecare data cand cumparati un computer folosit, mai ales un laptop, ar fi bine sa luati in calcul anumite riscuri. Spre deosebire de un desktop, care sta cuminte acasa, este mult mai mare probabilitatea ca un laptop sa fi fost scapat din mana, lovit sau sa se fi varsat lichide pe el. Mai bine cumparati direct unul pe care scrie „refurbished”. Macar veti primi garantie la el.

2. Scaunele de masina pentru copii. Un scaunel care s-a aflat intr-o masina implicata intr-un accident nu va proteja copilul intr-un alt accident. O cercetare efectuata de englezii de la Sainsbury's Bank a dezvaluit ca unul din zece scaunele folosite in UK a fost intr-o masina care a facut accident. De aceea, este bine sa cumparati numai de la cunoscuti.

In plus, e bine sa chemati pe cineva care sa verifice daca l-ati instalat corect.

3. Plasmele. Acesta este unul din cazurile in care aveti nevoie ca cineva sa va garanteze achizitia. Daca vi se strica televizorul, va va costa o avere sa-l reparati. Mai degraba va cumparati unul nou. Exceptie: doar daca il luati atat de ieftin, incat nu va pasa daca trebuie sa-l aruncati la scurt timp dupa ce l-ati adus acasa.

4. DVD player-ele. Daca DVD-urile pot fi cumparate la mana a doua, pentru ca oricum isi pastreaza calitatea, nu acelasi lucru se poate spune si despre DVD playere. Costurile cu reparatia celor din urma pot fi destul de mari. Nu trebuie sa uitati ca tehnologia avanseaza pe zi ce trece, iar costurile scad rapid, asa ca e mai sigur sa cumparati unele noi.

5. Aspiratoarele. Si ele fac parte din categoria obiectelor care costa mai mult sa fie reparate, decat sa fie cumparate noi. Mare atentie la ce cumparati. Exceptie: cazul in care sunteti foarte indemanatici si le reparati singuri.

6. Camerele video. Se poate intampla sa fi cazut si sa nu aiba nicio problema ... pe dinafara. Pe dinauntru insa pot necesita reparatii costisitoare. Daca totusi vreti sa nu cheltuiti prea mult pe o camera de luat vederi, cumparati din magazine un model mai vechi.

7. Pantofii. In cazul in care nu va simtiti confortabil in ei, puteti avea o multime de probleme, incepand de la monturi, pana la probleme cu coloana. Asa ca nu cumparati incaltari care s-au modelat deja pe piciorul altcuiva. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor, care au piciorul in crestere.

Mai bine cumparati modelele care s-au purtat anul trecut, decat sa va zgarciti la bani si sa ajungeti sa cheltuiti o avere cu tratamentele medicale.

8. Saltelele. Ganditi-va la toate lucrurile pe care le puteti face pe o saltea. Acum ganditi-va daca ati dormi pe salteaua altuia. Unde nu mai punem ca saltelele nu sunt facute sa dureze o eternitate. Chiar si cele mai bune au o durata medie de viata de 8 pana la 10 ani si este greu sa-ti dai seama cati ani are o saltea folosita.

9. Costumele de scafandru. Daca sunt foarte uzate, va pot pune viata in pericol. Neoprenul se subtiaza, isi pierde proprietatile termice si nu mai protejeaza scafandrul in apele reci. Cu timpul, costumele devin rigide si creste riscul sa se rupa repede. Exceptie: daca nu le luati pentru scufundari, ci doar pentru surfing in ape calde.

10. Castile. Ca si scaunele de masina, sunt gandite sa va protejeze intr-un singur accident, nu in mai multe. Din pacate, nu se vede ca au avut de suferit, asa ca cele mai sigure sunt cele noi. In acest caz nu poate fi vorba de niciun fel de exceptii. Castile nu sunt atat de scumpe in comparatie cu o inmormantare sau un scaun cu rotile. Nu mai stati pe ganduri si luati-le direct din magazin.