Incalzirea globala ar putea determina mai multe potopuri si inundatii grave decat au fost prognozate pana acum de catre oamenii de stiinta pentru ca modelele lor climatice nu au tinut cont de influenta pe care o are asupra atmosferei modul in care plantele consuma apa, avertizeaza un studiu britanic publicat joi de revista Nature.

Potrivit autorilor documentului, condusi de Richard Betts de la Centrul de previziuni Hadley, cercetarile de pana acum nu au luat in considerare efectul pe care il are dioxidul de carbon asupra vegetatiei.

Astfel, cresterea cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera va determina plantele sa absoarba mai putina apa din sol decat in prezent si astfel, in cazul unor ploi abundente pamantul saturat nu va mai putea absorbi toata apa cazuta si vor fi inundatii severe, spun cercetatorii.

In acelasi timp, riscul unor viitoare veri secetoase este mai mic decat fusese prognozat, in contextul in care din cauza CO2 plantele lasa mai multa apa in sol si astfel creste nivelul raurilor.

Pana acum oamenii de stiinta au apreciat ca va creste cantitatea de apa pe pamant intre 5% si 17%, dar daca tinem cont de rolul vegetatiei in aceasta chestiune “riscul ploilor si inundatiilor ar putea fi mult mai crescut decat se estimase, intrucat precipitatiile abundente vor cadea pe un sol imbibat cu apa”, explica studiul citat.