Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, ca neintelegerile dintre Bucuresti si Chisinau au legatura cu refuzul Republicii Moldova de a infiinta noi birouri consulare deoarece este peste puterea Ambasadei sa solutioneze toate cererile de vize. Ministrul de Externe a precizat ca va face publica corespondenta cu Chisinaul, pentru a inlatura orice suspiciune.

"Eu am convingerea ca dl. Andrei Stratan nu s-ar supara daca am face publice scrisorile transmise. Prefer sa discutam pe baza de documente si nu sa facem schimb de conferinte de presa", a declarat Cioroianu.

Ministrul de Externe a declarat ca in urma anchetei desfasurate de minister s-a constatat ca nu exista date din care sa reiasa ca domnul Alexandru Rus, consulul general al Romaniei la Chisinau, ar fi cerut sau ar fi primit bani.

Un functionar de rang inalt de la Ambasada Romaniei la Chisinau este suspectat ca ar fi implicat intr-o retea organizata de obtinere in mod ilegal a vizelor de intrare in Romania.

Ministerul Roman de Externe a demarat o ancheta in acest sens. Pe de alta parte, ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Stratan, a acuzat autoritatile romane de minciuna.

El sustine ca autoritatile romane stiau, inca din luna iunie, ca un diplomat al sau este anchetat pentru luare de mita.

Precizari facute de ministrul de Externe in legatura cu scandalul vizelor

Cioroianu a facut mai multe precizari legate de scandalul vizelor de la Chisinau. El a afirmat ca langa sectia consulara a ambasadei Romaniei din Republica Moldova se afla o scoala auto.

Functionarii de la ambasada s-au plans la MAE, in luna iunie, ca angajatii acestei scoli auto fac copii xerox, completari de cereri de vize, in plus, pretind ca pot face programari sau chiar ca pot facilita obtinerea de vize de intrare in Romania.

La finalul lunii iunie, Cioroianu a primit o scrisoare si de la ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Stratan, in care acesta ii semnala existenta unor definciente privind calatoria cetatenilor moldoveni in Romania.

Cat priveste acuzatiile de coruptie la adresa functionarilor romani, MAE a cerut clarificari de la Chisinau, dar nu le-a primit. Din propriile verificari a reiesit ca exista doua doamne implicate in traficul de vize.

Este vorba de Ina Rusu, directoarea unei agentii de turism si Agneta Rusu, sefa de serviciu de la Filarmonica din Chisinau, care trecea pe documentele filarmonicii persoane straine de institutie care apoi urmau sa vina la Bucuresti.