Fostul ministru de interne polonez, Janusz Kaczmarek, demis la inceputul lunii august de premierul Jaroslaw Kaczynski, a fost arestat, joi, pentru "obstructionarea justitiei", relateaza AFP.

Kaczmarek, un fost apropiat al Partidului Lege si Justitie condus de fratii Kaczynski, este suspectat de implicare intr-un caz de interceptare a telefoanelor, calificat de opozitie drept "Watergate-ul polonez".

Fostul ministru ii acuza in mod special pe seful Guvernului si pe ministrul Justitiei, Zbigniew Ziobro, ca au ordonat interceptarea convorbirilor a doi vicepremieri, Andrzej Lepper si Roman Giertych, care conduceau cele doua partide coalizate cu formatiunea conservatoare.

Cei doi au fost demisi din functie, dupa ce fratii Kaczynski au decis, la jumatatea lui august, sa destrame coalitia si sa incerce sa organizeze alegeri anticipate in toamna, cu doi mai devreme decat data stabilita initial, in 2009.

Parlamentul se va pronunta printr-un vot, la 7 septembrie, asupra propriei autodizolvari, pentru a deschide calea unor noi alegeri. Daca motiunea obtine majoritatea necesara a doua treimi dintre deputati, alegerile vor putea avea loc la 21 octombrie.

Parchetul de la Varsovia a precizat ca Kaczmarek a fost arestat odata cu Konrad Kornatowski, fost sef al politiei poloneze demis odata cu acesta, si cu Jaromir Netzl, presedinte si director general al principalei companii poloneze de asigurari PZU, proprietate a statului.

La inceputul acestei saptamani, presa poloneza a relatat ca serviciile secrete au primit ordin sa obtina informatii compromitatoare despre principalii lideri ai opozitiei si despre jurnalistii celor mai importante publicatii poloneze, acestea urmind sa fie folosite in scop electoral de catre partidul de guvernare condus de premierul Jaroslaw Kaczynski.

Janusz Kaczmarek crede ca actualul Guvern incearca sa-l intimideze si sa-l discrediteze. El a afirmat ca pe "lista neagra" a serviciilor secrete se mai afla si Donald Tusk, fost candidat la presedintie din partea opozitiei liberale, Waldemar Pwlak, fost premier socialist si directorii canalelor de televiziune TVN si Polsat TV.