L-a trosnit cu gantera, l-a despicat de la gatlej pana la organele genitale si apoi a inceput ospatul. Pe farfurie, o bucatica de creier, una de limba, asortate cu maruntaie. „Cu gura manjita inca de sangele victimei“ l-a gasit politia austriaca pe neamtul Robert A. (19), dupa ce acesta s-a infruptat din colocatarul sau austriac Josef S. (49), spune Bild-ul german.

Mancatorie intre vecini? Zicala e cel mai adesea adevarata, de data aceasta in mod sinistru de concret.

Valsul Bestiei

Victima si ucigasul locuiau intr-un centru social vienez. Primul, ca om fara acoperis, al doilea ca pacient externat al mai tuturor spitalelor de psihiatrie din capitala austriaca. Crima cu sfarsit canibal, de saptamana aceasta, a terifiat Germania si Austria, doua tari europene super-civilizate.

Tanarul de 19 ani Robert A. e caracterizat de vecini drept agresiv, certaret si violent. Cutii cu bere aruncate in capul trecatorilor, suturi in masinile parcate pe strada ii sunt trecute in palmares. Infatuat si risipitor il mai descriu vecinii: „Se dadea baiat de bani gata“, arunca tot timpul banii pe haine si jocuri noi. Dupa spusele lor, cearta din noaptea crimei ar fi pornit tot de la bani.

Psihiatrul legist Reinhard Haller crede ca Robert A. fie si-a pierdut controlul printr-o psihoza momentana, declansata probabil de alcool sau droguri, fie sufera de un puternic sadism, in mod normal reprimat, care s-ar fi declansat prin cearta dintre cei doi.

Incredibil, dar adevarat

Robert A. e in arestul politiei vieneze, face mereu scandal, insa n-a facut pana acum nici o declaratie referitoare la fapta. O politista vieneza, total socata, declara presei: „Ce s-a intamplat de fapt nu stim pana acum, probabil ca faptasul a lovit victima in cap cu un obiect greu.

Exista suspiciunea ca suspectul a maltratat apoi violent victima, si astfel, din pacate, s-a ajuns la decesul acesteia.“.

Politista se mai refera la suspiciunea de canibalism al faptasului, care ar fi spintecat victima si ar fi mancat portiuni din corpul acesteia. Femeia venita sa faca curatenie nu observase initial nimic, insa a fost atentionata de presupusul faptas ca „Alaturi s-a intamplat ceva, mergeti si vedeti!“.

„Sunt obisnuita cu multe“, a mai declarat politista“, „insa unele lucruri imi depasesc puterea de imaginatie si nu placut“.„Canibalism este un termen dur, insa exista suspiciunea ca faptasul a incercat sa manance din organele victimei“ a mai spus ea.

Pe urmele lui Hannibal Lecter

Cand, in 2000, aparea in Marea Britanie „Hannibal“ al lui Thomas Harris (ulterior ecranizat mult sub valentele romanului) o lume intreaga s-a scandalizat de cruzimea omeneasca dezbracata pana la schelet, in stilul alert si fenomenal al autorului „Tacerii mieilor“.

Canibalul doctor Lecter devine „marca“ pentru un instinct omenesc crezut disparut sub tavalugul civilizatiei.

Iata insa ca realitatea intrece din nou fictiunea, nu doar in recentul caz de la Viena, ci si intr-un alt caz de canibalism, petrecut in 2001 si finalizat intr-un proces-monstru, in Germania, repus pe rol in 2006. E vorba de cazul lui Armin Meiwes (44 ani) si un festin canibalic al doi specialisti IT, chititi pe placeri homosexuale extreme.

25 de kilograme din trupul victimei -inginerul la Siemens Bernd Jurgen Brandes- a devorat „Canibalul din Rotenburg“ (Hessen), care in instanta a povestit cu lux de amanunte cum a ajuns la victima si la fapta.

Canibalul de Vineri

Rece, nonsalant, incantat chiar de a fi iesit pe rampa mediatica, Meiwes si-a povestit inceputurile fascinatiei canibalice ca datand de la lectura lui „Robinson Crusoe“, unde, la un moment dat, Vineri isi exprima intentia de a manca un ortac de trib mort, „pentru a-l onora“.

„De la pubertate am avut fantezii macelare“ declara el la proces. Terorizat se pare de o mama extrem de autoritara, Meiwes dezvolta compensativ inclinatii homosexuale si isi cauta relatii in Internet.

„Am fost uluit ce se ofera la sectorul canibalism. Pur si simplu oameni care isi ofera trupurile, pentru a fi macelariti sau mancati de vii“. Viitoarea victima, Bernd, i-a oferit in Internet sa-si lase taiat penisul si apoi sa-l manance impreuna.

Ceea ce s-a si intamplat, intr-un ritual la casa canibalului din Rotenburg, cu o victima ce s-a autoalcoolizat si sedat, pentru a putea suporta supliciul.

Bezna mintii in luminile rampei

Patru ore si jumatate de film a tras canibalul pe propria videocamera, cu gretoasa orgie, in parte provocata de victima insasi. Dupa taierea organului genital, aceasta l-ar fi somat sa-i injunghie tot trupul si, dupa moarte, sa-l taie bucati si sa scape cumva de el, „ca sa nu-i creeze dificultati“.

La primul proces, lui Meiwes - declarat de medici in totalitatea facultatilor mentale- i s-au dat 8 ani si jumatate de inchisoare, pentru „lovitura mortala“. Curtea de Justitie federala a dispus insa revizia cazului la Frankfurt am Main, pe Canibalul din Rotenburg il asteapta inchisoare pe viata.

Dupa cazul Meiwes, in 2006 a fost turnat filmul „Rohtenburg“ (germ. „roh“= „crud“). Un film american considerat slabut, in care fictiunea nici pe departe nu reda grozavia acestor fapte ale secolului XXI, cu adevarat dincolo de orice imaginatie.