Rezultatele bugetare arata faptul ca, dupa primele sapte luni, excedentul bugetar a ajuns la 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca Romania este in afara pericolului de a intra in procedura Comisiei Europene de deficit excesiv, a anuntat joi Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Vosganian estimeaza ca deficitul bugetar din acest an se va situa la nivelul de 2%, dar sub nivelul de 2,8% prognozat anterior de autoritatile romane, pentru a preveni riscurile depasirii pragului de 3% stabilit la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Finantelor a precizat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca exercitiul bugetar pentru acest an poate fi apreciat drept prudent, fapt demonstrat si de rezultatele bugetare. Acesta a tinut sa mentioneze ca dupa primele sapte luni ale acestui an, nivelul colectarii bugetare a inregistrat o crestere de 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Rezultatele bugetare arata faptul ca, dupa primele sapte luni excedentul bugetar a ajuns la 0,5% din PIB, care se datoreaza in mare masura rezultatelor privind castigurile salariale din Romania. La administratia locala, care este principala beneficiara a impozitului pe venit, s-a inregistrat un excedent ametitor de aproape 1% din PIB.

Daca acest excedent se mentine va genera un castig de peste 1,2 miliarde euro pentru Administratia locala", a declarat Varujan Vosganian.

Multe localitati insa din mediul rural au inregistrat deficite. In aceasta privinta, Vosganian a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor pregateste un act normativ prin care peste 300 de localitati vor primi in saptamanile care urmeaza fonduri pentru echilibrare. Autoritatile sunt precaute si in privinta posibilelor efecte ale crizei pietelor de capital apusene asupra situatiei din Romania.

"Pana acum in Romania nu se observa semnalele unor astfel de riscuri. Exista indoieli in privinta investitiilor straine. In primele sase luni am avut investitii straine de 3 miliarde euro si de obicei in semestrul al doilea nivelul investitilor este mai mare de aceea tinta de 7 miliarde euro ramane in picioare", a mai spus Vosganian.