Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca pana in 2009 - 2010 saracia severa (resurse insuficiente pentru asigurarea supravieturii unei persoane, fara a lua in calcul resursele din economia naturala) va fi eradicata din randul pensionarilor romani.

Estimarile sunt facute pe marginea unui raport asupra obiectivelor de dezvoltare pentru perioada urmatoare, care va fi supus dezbaterii Guvernului saptamana viitoare. Vosganian spune ca in anul 2002 circa 2,4 milioane de romani erau sub nivelul de saracie severa.

Vosganian a mentionat ca pentru Romania nivelul de saracie severa presupune un venit minim de 32-33 euro pentru fiecare membru al unei familii si ca in stabilirea nivelului de resurse nu sunt luate in calcul si resursele din economia naturala.

Citand date dintr-un raport care va fi prezentat saptamana viitoare spre dezbatere Guvernului, Varujan Vosganian a declarat ca in anul 2002 nivelul saraciei severe din Romania era de 11%, respectiv 2,4 milioane dintre romani.

Acesta spune ca in anul 2006 nivelul de saracie severa a coborat la un nivel de 4,1% si ca numai in ultimii doi ani din nivelul de saracie severa au iesit circa 300.000 de romani.

Ministrul a mai anuntat ca organismele internationale au propus autoritatilor romane ca tinta pentru anul 2009 sa coboare de la 5,4% pana la 3,5%, luand in calcul performantele economice inregistrate de Romania in ultimii doi ani.

Masura majorarii pensiilor va genera in opinia ministrului atingerea acestui obiectiv inca din acest an, urmand ca pana in 2009-2010 saracia severa in randul pensionarilor sa fie eradicata.