Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in sens pozitiv perspectiva ratingului Bancii Transilvania de la ”stabila” la ”pozitiva”, iar calificativul de sprijin a urcat de la ”4” la ”3”, a anuntat joi agentia internationala.

De asemenea, ratingul de sprijin a fost revizuit in urcare, de la "B plus", la "BB minus", iar calificativele pentru imprumuturi pe termen lung si scurt si cel individual au fost mentinute la "BB minus", "B", respectiv, "D".

Schimbarea perspectivei reflecta imbunatatirile asteptate ale principalilor indicatori financiari, si mai ales eficienta costurilor. Aceastea, asociate cu avansul mai lent al imprumuturilor ar trebui sa permita bancii sa acopere o pondere mai mare a avansului imprumuturilor cu capitaluri interne.

Fitch ar putea imbunatati calificativele Bancii Transilvania pe termen lung si individual daca evolutia indicatorilor financiari nu va fi insotita de deteriorarea semnificativa a portofoliului de credite sau a profiturilor operationale.

Modificarea ratingului de sprijin reflecta o crestere moderata a sanselor ca banca sa primeasca sprijin din partea autoritatilor, daca va avea nevoie. Acest lucru a fost determinat de dezvoltarea retelei teritoriale, care a transformat Banca Transilvania intr-o institutie cu servicii universale si cu prezenta nationala, dintr-una concentrata mai ales pe regiunea de origine.

Banca Transilvania a ajuns a cincea institutie bancara din Romania, cu o cota de piata de 5,17% la sfarsitul primului semestru al acestui an, iar aceasta pondere este mai mare pe segmentul de retail si cel al intreprinderilor mici si mijlocii.

Banca Transilvania este cea mai mare banca romaneasca care nu este detinuta de un investitor strategic strain.

Calificativele Bancii Transilvania reflecta dezvoltarea semnificativa a retelei teritoriale, pozitia pe piata nationala si in sectorul companiilor mici si mijlocii, nivelul comfortabil al lichiditatilor si imbunatatirea mediului operatinal.

De asemenea, calificativele arata presiunile mediului concurential asupra profitabilitatii si posibilitatea ca evolutia activitatii de creditare sa se deterioreze din cauza slabirii imprumuturilor.

Cu toate ca este sub media sectorului, denominarea imprumuturilor, determinata de evolutia cursului valutar, ramane ridicata. Volumul creditelor a crescut rapid din 2002, cu o urcare de 65% in 2006 fata de anul precedent, iar 34% din total reprezinta imprumuturi in valuta.

Dupa schimbarea managementului, in anul 2002, Banca Transilvania a parcurs un proces de rebranding si a inceput extinderea la nivel national. Banca Transilvania este listata la Bursa de Valori de la Bucuresti.

Cel mai mare actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 15% din actiuni, restul titlurilor fiind distribuite intre persoane fizice si companii din Romania si din strainatate.