Uniunea Europeana ar putea limita accesul grupurilor straine, in special al celor ruse, in sectorul energetic european, impunandu-le o clauza de reciprocitate, se arata intr-un document de lucru al Comisiei Europene citat de Financial Times, transmite NewsIn.

Documentul contine mai multe optiuni prin care se poate impiedica accesul necontrolat al grupurilor straine in sectorul energetic sau preluarea controlului asupra retelelor europene de transport a electricitatii si gazului.

Conform Financial Times, aceste optiuni figureaza intr-un document ce studiaza consecintele unei separari a activitatilor de productie si transport de energie in Uniunea Europeana.

Comisia doreste ca aceasta separare sa fie impusa tuturor grupurilor care opereaza in Europa, fie ca sunt europene sau nu, a declarat Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al CE pentru probleme de energie, contactat de AFP.

"In pachetul de masuri pe care il va prezenta la 19 septembrie, Comisia a tinut cu siguranta seama de conceptul de reciprocitate, asa cum am facut in politica noastra energetica externa", a spus el.

O posibila propunere ar fi ca Bruxelles-ul sa primeasca dreptul de a examina orice potential cumparator, in vreme ce cea mai radicala solutie ar fi definirea energiei ca "sector strategic" in Europa, restrangand astfel investitiile din tari terte, relateaza FT.

"Comisia nu a adoptat inca masuri in acest domeniu. Exploram diferite optiuni. Decizia Comisiei nu va fi anuntata decat la 19 septembrie", a spus Tarradellas.

In timp ce Rusia impune restrictii severe asupra investitiilor europene, o "clauza de reciprocitate" ar afecta in special gigantul rus Gazprom, care afiseaza in mod constant ambitii de dezvoltare in Europa.