Mandatul scurt, banii putini si absenta din Romania intr-o perioada cruciala din punct de vedere politic (alegerile locale si cele generale din 2008) ii tin departe pe oamenii politici cu experienta si notorietate de listele candidatilor pentru parlamentul European.

O realitate admisa de liderii partidelor mari, care se confrunta in aceste zile, cand se fac si se desfac liste, cu o veritabila criza de candidati. Amatori anonimi s-ar mai gasi, dar ei au o problema: trag partidul in jos.

Liberalii vor discuta joi si vineri la Neptun listele pentru euro-alegeri, PD se va ocupa de subiect luni la Bran, iar pesedistii dau deja semne de nervozitate. PSD Cluj, de exemplu, ameninta ca va contesta listele daca Vasile Puscas nu va in fruntea candidatilor.

Data euroalegerilor se cunoaste, 25 noiembrie, insa prea prea putine partide stiu si cu cine vor defila in campania pentru Parlamentul European. Altele, ca PNL, PSD si UDMR, au probleme interne care fac nesigure listele deja anuntate. Criza de candidati veritabili are mai multe explicatii.

• Mandatul scurt. In primavara lui 2009 vor fi organizate din nou alegeri, asa ca politicienii cu experienta prefera sa ramana in tara asteptand oferte mai sigure: alegerile locale din primavara sau cele generale din toamna lui 2008. O functie de primar, care va gestiona in urmatorii ani generoase fonduri UE, devine cu siguranta mai tentanta decat un post de europarlamentat prost platit.

• Leafa mica. Acesta din urma este de fapt, cat se poate de prozaic, un alt motiv care ii tine departe de liste pe oamenii politici cu experienta si notorietate. Leafa celor 35 de europarlamentari va fi mica raportata la cheltuielile intr-un oras cum este Bruxelles-ul.

Ei vor fi platiti cu salariul pe care il au in tara, adica undeva pe la 1000 de euro, plus diurna si diverse indemnizatii. Noul statut al europarlamentarilor, care prevede o leafa de 7000 de euro pe luna va intra in vigoare abia dupa alegerile din 2009.

Cele mai complicate probleme sunt la UDMR. Uniunea risca pur si simplu sa rateze accesul in Parlamentul european daca pe 25 noiembrie maghiarii vor avea de ales intre lista celor 12 candidati UDMR si Laszlo Tokes, care candideaza ca indepenent. Daca voturile se vor imparti, Uniunea are toate sansele sa nu atinga pragul electoral de 5 la suta.

Acesta este si motivul pentru care Marko Bela l-a invitat pe Tokes sa intre pe listele UDMR, insa negocierile n-au ajuns inca la nici un rezultat deoarece preotul reformat pune, intre altele, conditia ca actualul cap de lista, Nagy Zsolt, fostul ministru al comunicatiilor aflat sub ancheta penala, sa fie scos din cursa.

Nici la PSD lucrurile nu sunt clare, mai ales dupa conflictul cu asa numitul grup de la Cluj, din care face parte si Vasile Puscas, unul dintre expertii partidului in problematica Uniunii Europene. PSD mizeaza pentru primele pozitii si pe Adrian Severin, insa lista finala va fi anuntata cel mai probabil in luna septembrie.

Pedistii au anuntat deja ca vor defila, cap de lista, cu fostul ministru al apararii, Sorin Frunzaverde si cu Vasile Blaga, fostul ministru de interne pe pozitia a doua. Partidul lui Emil Boc i-a mai trecut pe lista pe actualii europarlamentari si pe fostul sef al ANAF, Sebastian Bodu, insa si in acest caz, candidaturile finale si iararhia pe lista nu au fost inca ferm stabilite.

Partidele mici, ca PLD, PNG defileaza cu nume fara notorietate, cu exceptia celor care deschid lista si care au teoretic sanse sa ajunga la Bruxelles in cazul in care partidul va obtine mai mult de 5 la suta in urma alegerilor, cat reprezinta pragul electoral. Din acest punct de vedere, alegerile vor fi si un test important pentru sirul de alegeri interne care vor urma.

Ca sa-si maximizeze sansele, PNL si PNG i-au pus pe Teodor Stolojan si Gigi Becali in fruntea listei pe post de locomotive electorale.

Una dintre cele mai confuze situatii este la PNL. Motiunea de cenzura anuntata de PSD a schimbat strategiile. Astfel, in caz ca Guvernul pica, toti ministrii PNL ar putea intra pe lista, candidati la PE.

Daca nu, atunci PNL va avea o problema sa explice retragerea lui Ungureanu, inca neconfirmata public de fostul ministru de externe si sa gaseasca oameni credibili dispusi sa candideze pe listele PNL. Surse apropiate de fostul ministru spun ca decizia sa este luata: nu va candida.