Un secretar de stat din cadrul Guvernului magiar, Gabor Szetey, a anuntat recent ca este homosexual. Vestea a starnit o serie de controverse in randul opozitiei de la Budapesta, care a publicat pe Internet o fotografie in care oficialul ungur este prezentat in fata lagarului de la Auschwitz.

Szetey are desenat pe piept un triunghi roz, simbolul folosit de nazisti pentru desemnarea homosexualilor ce urmau sa fie executati, transmite AP.

Reactia Executivului magiar nu s-a lasat asteptata, membrii acestuia organizand urgent o conferinta de presa pentru a condamna atitudinea homofoba.

De acest trucaj, publicat pe site-ul postului de radio Lanchid Radio, se face responsabila Gabriella Veress, un membru al formatiunii de opozitie FIDESZ, care a demisionat din partid la o zi dupa izbucnirea scandalului.

La insistentele Guvernului, fotografia a fost scoasa de site, iar doi editori de la postul de radio au fost concediati. Managerii si directorii de la "Lanchid Radio" si-a prezentat regretele pentru cele intamplate si si-au cerut scuze fata de secretarului de stat Gabor Szetey.

Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat ca incidentul demonstreaza ascensiunea tendintelor extremiste in Ungaria. "Fascistii se aduna. Nu ne bat la usi, dar sunt printre noi", a spus primul-ministru socialist.

Janos Koka, liderul democratilor liberi (SZDSZ), a cerut formatiunii Fidesz sa intrerupa orice legatura cu partidul Jobbik, care a fondat gruparea paramilitara Garda Ungara.