Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a promis, ieri, intr-o scrisoare publicata in “Corriere della Serra”, “toleranta zero” fata de microcriminalitate. “E nevoie de o lupta sustinuta impotriva ilegalitatii, dupa modelul lui Rudolph Giuliani in perioada in care era primar al New York-ului.

Combaterea micilor ilegalitati este o etapa pregatitoare si un instrument necesar pentru combaterea macrocriminalitatii”, a insistat ministrul. Declaratia a fost facuta pe fondul polemicii declansate de o decizie a autoritatilor din Florenta care au declarat razboi spalatorilor de parbrize.

Din 28 august, spalatorii de parbrize, majoritatea romani, nu mai au voie sa isi practice meseria prin intersectiile din Florenta si sa ceara bani, in schimbul serviciului prestat, soferilor opriti la semafor.

Spalatorii de parbrize incomodeaza traficul, dar si pe pietoni, sunt foarte agresivi si fac presiuni asupra automobilistilor, in special asupra femeilor aflate la volan, a explicat primarul Leonardo Domenici. Cine incalca regula risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei luni si o amenda. Decizia i-a infuriat pe politicienii de stanga, care l-au acuzat pe primar ca a ales gresit tintele.

Ministrul Solidaritatii, Paolo Ferrero, sustine insa ca “lupta impotriva crimei organizate nu are nicio legatura cu incriminarea saracilor”. Cu toate acestea, mai multe administratii, printre care cea din Trieste sau din Milano, iau in calcul introducerea unei astfel de masuri.

Intre timp, ieri, la Roma, a avut loc un raid impotriva strainilor fara adapost, dintre care zece locuiau prin parcari, restul fiind spalatori de parbrize. Potrivit presei italiene, 80% dintre cei care spala parbrize la Roma sunt romani si tigani.

Integral in Gandul