Scenariul de pe piete dezvoltate precum Statele Unite sau Irlanda, unde preturile locuintelor au intrat pe o panta descendenta, este putin probabil pe piata locala, sustin consultantii imobiliari, in ciuda cresterilor continue de preturi consemnate in ultimii ani.

Eventuale dezechilibre economice majore ar putea afecta, intr-o oarecare masura, piata rezidentiala din Romania, tinand cont ca investitorii straini s-au indreptat catre piata locala mizand pe o crestere sustinuta a economiei care sa antreneze puterea de cumparare a romanilor, insa acestea sunt putin probabile, in opinia consultantilor.

"O scadere economica drastica este, in conditiile actuale, foarte putin probabila. Referitor la piata valutara, pentru a exista repercusiuni asupra ofertei, criza trebuie sa fie de cel putin sase luni.

Pentru moment exista suficient de multa cerere incat sa acopere ofertele lansate pe piata, chiar si in cazul unei variatii temporare a puterii de cumparare", apreciaza Irina Petrescu, sales manager pe segmentul rezidential al companiei Esop Consulting.

Situatia de pe o serie de piete imobiliare externe, in care proprietatile s-au dovedit supraevaluate si preturile au luat-o pe o panta descendenta, a ridicat problema preturilor apartamentelor si pe piata locala, unde in ultimii ani au fost inregistrate cresteri de 400-500% si chiar mai mari.

Fenomenul a fost resimtit cel mai acut in Statele Unite unde o serie de companii au incins piata imobiliara prin acordarea de credite ipotecare scumpe unor clienti care nu indeplineau conditiile de credit, pentru achizitia de proprietati care s-au dovedit intr-un final supraevaluate.

Situatia din State a reprezentat un semnal de alarma si pentru bancherii romani care, la randul lor, considera ca situatia nu are corespondent direct in piata locala, tinand cont de rata mica a creditelor neperformante si a gradului scazut de dezvoltare a pietei.

Cu toate acestea, ritmul de crestere al preturilor ridica semne de intrebare inclusiv consultantilor imobiliari, pe fondul relaxarii conditiilor de acordare a creditelor imobiliare.

Integral in Ziarul Financiar

de Cristi Moga