In centrul Kievului s-a desfasurat joi una din cele mai ample actiuni de protest din ultimul timp - aproximativ 4.000 de activisti ai blocului KUCIMA au pichetat ambasada Romaniei, de pe strada Belinski, cerand anularea pretentiilor teritoriale fata de Ucraina si scuze oficiale din partea partidului Romania mare pentru pretentiile asupra Insulei Serpilor, parte a regiunilor Cernauti si Odessa, informeaza publicatia

electronica Delovaia gazeta.

MAE: Autoritatile ucrainene nu ne-au informat despre miting

Ministerul Roman de Externe a confirmat pentru HotNews.ro informatia privind manifestatia de joi, in timpul careia cativa membri ai organizatiei au aruncat cu oua in cladirea ambasadei.

Intr-un comunicat remis vineri presei, MAE sustine ca "autoritatile ucrainene nu au prevenit Ambasada Romaniei la Kiev in legatura cu acest eveniment, iar fortele de ordine ucrainene au intervenit cu intarziere si numai dupa solicitari repetate ale misiunii diplomatice romane".

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe a apreciat lozincile scandate in timpul manifestatiei drept "inacceptabile".

Manifestatie ostila la adresa Romaniei

Manifestantii au fluturat drapele in culorile nationale ale Ucrainei, iar pe pancardele purtate se putea citi „Bucuresti, mainile jos pe de Ucraina!”, „MAE, spune adevarul despre pretentiile romanilor!”, „UE, ia atitudine fata de mintile infierbantate ale romanilor!”, „NATO, calmeaza Romania!” si altele.

Protestatarii au inconjurat sediul ambasadei Romaniei si au solicitat prezenta ambasadorului sau a imputernicitilor acestuia, pentru a inmana un „ultimatum popular”, care cere renuntarea la orice pretentii asupra Insulei Serpilor. Dar, nota publicatia citata, nici un reprezentant al corpului diplomatic al Romaniei nu a iesit in fata demonstrantilor.

Cei mai radicali dintre membrii organizatiei au aruncat cu oua in cladirea ambasadei.

Radicalii au fost potoliti de Aleksandr Zadorojnii, presedintele consiliului politic al blocului KUCIMA, care le-a cerut tinerilor manifestanti sa-si exprime sentimentele in mod civilizat, „pentru a demonstra diplomtilor romani ca noi suntem europeni adevarati, iar caei care avanseaza pretentii teritoriale fata de Ucraina nu pot pretinde la acest titlu”.

Liderii blocului au mai cerut Romaniei sa puna capat tentativelor de reabilitate a maresalului Antonescu, considerat responsabil de moartea a sute de mii de cetateni ucraineni si de daunele uriase suferite de Ucraina.

Potrivit organizatiei pentru studierea opiniei publice Monitoringovii Tentr, „daca alegerile legsialtive s-ar desfasura maine doar trei partide au intra in noul parlament - Partidul regiunilor, Blocul Iulia Timosenko si blocul Ucraina noastra - Autoparare nationala.

SI doar doua formatiuni politice din cele 20 inregistrate - Blocul KUCIMA si de partidul comunist - ar reusi sa se apropie de pragul electoral de trei procente.

Citeste si:

Ucrainenii vor sa organizeze alegeri pe Insula Serpilor

Presa despre incidentul de la Kiev