Rata somajului in Romania a fost in luna iulie de 6,9%, in scadere fata de luna anterioara cand nivelul acestui indicator a fost de 7,2%, potrivit datelor Biroului European de Statistica, Eurostat. Somajul s-a diminuat si mai mult fata de iulie anul trecut, cand se consemna o rata de 7,5%%.

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului a fost de 6,8%, comparativ cu 6,9% in iunie, iar in zona euro somajul a fost de 6,9%, acelasi nivel inregistrandu-se in luna anterioara.

In luna iulie, cea mai mica rata a somajului se inregistra in Danemarca (3,2%), Olanda (3,4%), Cipru (4,1%) si Austria (4,3%), iar cea mai mare in Slovacia (10,6%) si Polonia (9,7%).

Rata somajul in randul barbatilor a scazut in perioada iulie 2006 - iulie 2007 de la 7,1% la 6,1%. In ceea ce priveste femeile acest indicator a inregistrat un declin de la 8,8% la 7,8% in perioada mentionata.

Conform datelor Eurostat, 15,4% dintre tinerii sub 25 de ani din UE nu aveau un loc de numca in luna iulie, fata de 17,3% in aceeasi luna a anului trecut. Cea mai mica rata a somajului in randul tinerilor se inregistra in Danemarca (6,2%), Norvegia (7,2%) si Austria (8,2%), iar cea mai mare era in Franta (21,9%) si Polonia (20%).

Si Grecia si Italia ar intra in acest top, cu un somaj de 24,6%, respectiv 20,2%, insa in cazul lor, rata luata in calcul a fost cea din primul trimestru din acest an, comparativ cu acelasi interval din 2006.

Romania se afla si ea in top, 19,8% dintre tinerii sub 25 de ani neavand un loc de munca.

Eurostat estimeaza ca in Uniunea Europeana existau in luna iulie 16 milioane de someri, comparativ cu 18,3 milioane in luna iulie a anului trecut.

Metode de calculare a somajului: Eurostat & INS

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in luna ianuarie a fost de 4%, in raport cu populatia activa, insa cele doua institutii calculeaza aceste date in mod diferit.

INS calculeaza somajul in doua moduri. In cadrul primului mod, care se calculeaza lunar, se raporteaza somerii inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la totalul populatiei active.

Cel de-al doilea mod se face trimestrial si se calculeaza dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.

Eurostat insa, calculeaza rata somajului folosind o metoda care inglobeaza cele doua moduri ale INS, iar rezultatul este prezentat lunar.