Salariile mici si promovarea pe baza de "pile" sunt principalele cauze ale coruptiei din interiorul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, se arata intr-un studiu realizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA).

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1200 de angajati in perioada iunie-iulie 2007 si are ca scop identificarea datelor si informatiilor care pot ajuta la prevenirea si combaterea coruptiei.

Au fost analizati noua factori care ar putea influenta coruptia si anume: existenta unor cazuri de coruptie nesanctionate, exemplul oferit de colegi, selectia la intrarea in sistem, promovarea pe baza de pile, influenta politicului, educatia necorespunzatoare a personalului, legislatia deficitara, nivelul salarizarii si birocratia excesiva.

33,61 la suta dintre cei chestonati au indicat ca nivelul salarizarii personalului MIRA la suta, promovarea pe baza de "pile" (27,99 la suta) precum si birocratia excesiva (21,43%) sunt principalii factori care influenteaza proliferarea coruptiei in randul ministerului de interne, se arata intr-un studiu al DGA, remis, vineri, Hotnews.ro.

61% din personalul ministerului de Interne considera ca sanctionarea cu promptitudine a celor care savarsesc fapte de coruptie si cresterea nivelului salarizarii angajatilor ministerului (58,56 la suta) sunt cele mai eficiente masuri de prevenire a coruptiei.

De asemenea, printre masurile combatere si prevenire a coruptiei se numara si educarea personalului (47,83 la suta), educarea cetatenilor pentru a nu oferi "atentii"(50,04 la suta), popularizarea cazurilor in care functionarii MIRA au refuzat sa se implice in acte de coruptie (48,57)

Studiul a fost realizat sub forma de ancheta, pe baza de chestionar, la nivelul unui esantion national de 1.200 de persoane, reprezentativ in randul personalului ministerului.