Anul acesta nu va fi semnat nici un contract pentru derularea fondurilor europene. Aceasta pentru ca Ministerul Agriculturii a trimis Planul National de Dezvoltare Rurala la Bruxelles abia la jumatatea acestui an, iar Comisia Europeana are nevoie de cel putin sase luni pentru a-l aproba. Astfel, abia din 2008, investitorii romani vor putea primi fonduri pentru proiectele de dezvoltare rurala.

"Vom semna contracte cu eventualii beneficiari abia dupa aprobarea PNDR-ului, adica dupa ianuarie 2008", a spus ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. In acest fel, din cauza ritmului lent al autoritatilor, anul acesta, din cele 700 de milioane de euro alocati pentru 2007, tara noastra nu va beneficia nici macar de un eurocent de la UE.

In plus, nici banii pentru agricultura nu vor ajunge in Romania "din cauza neajunsurilor in functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura". "Ni se vor aplica penalitati cauzate de neconcordantele in functionarea Agentiei", a spus Remes.

El a aratat ca mai este si problema legata de acreditarea celor doua Agentii de Plati care gestioneaza fondurile europene, acreditarea acestora fiind doar provizorie si expira la finalul acestui an. In acest fel, agricultura, unul dintre cele mai slab dezvoltate sectoare economice, nu va beneficia anul acesta de aderarea la UE.

integral in Cotidianul