Firma elvetiana Rompetrol Holding va incasa circa 2,15 miliarde de dolari din vanzarea participatiei de 75% la grupul Rompetrol catre compania KazMunaiGaz.

Analistii din cadrul Agentiei Fitch Ratings au ajuns la aceasta suma dupa scaderea datoriilor. La calcularea pretului, Fitch Ratings a pornit de la o valoare de 3,6 miliarde de dolari a grupului Rompetrol, care include si datoriile, au aratat reprezentantii agentiei de rating.

Ajustata in functie de datorii, care se plaseaza la circa 750 de milioane de dolari, valoarea grupului Rompetrol coboara la 2,85 miliarde de dolari. Prin urmare, valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz este de aproximativ 2,15 miliarde de dolari.

Daca tranzactia a fost incheiata pentru aceasta suma, atunci Dinu Patriciu va incasa 1,72 miliarde de dolari, corespunzator participatiei detinute la Rompetrol Holding (80% din actiuni), iar partenerului sau, Phillip Stevenson, ii vor reveni 430 milioane de dolari.

Europa isi apara drepturile

Reprezentanti ai Uniunii Europeane au declarat ieri ca ar putea interveni in conflictul dintre autoritatile din Kazahstan si consortiul Agip KCO, privind exploatarea zacamantului de petrol Kashagan, in cazul in care disputa va ameninta drepturile companiilor europene.

„Sunt ingrijorat, intrucat Kazahstanul a fost intotdeauna un partener de incredere pe toate segmentele de investitii, mai ales in domeniul energetic”, a spus comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, intr-un interviu pentru publicatia italiana „Il Sole 24 Ore”.

integral in EvZ