Proiectul de lege se afla spre dezbatere pe site-ul MAE

Votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate - in dezbatere publica

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 0:00


Documente:
Proiect de lege - votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate - Ministerul Afacerilor Externe
(01.09.2007) PDF

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a supus spre dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de lege, care permite cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sa voteze prin corespondenta.

Initiativa legislativa nu va inlocui modalitatea clasica de votare la urne in consulate si ambasade, ci isi propune sa usureze procesul de votare, ambele forme urmand a functiona in paralel. Proiectul poate fi consultat pe pagina de internet a MAE, iar cei interesati isi pot exprima sugestiile si opiniile in legatura cu acest proiect, pana pe 29 septembrie.

Ce presupune votul prin corespondenta

Noua initiativa se adreseaza cetatenilor romani, care au drept de vot conform legislatiei romane si au domiciliul sau resedinta in strainatate.Votul prin corespondenta poate fi exprimat in cadrul alegerilor parlamentare, alegerilor prezidentiale si, respectiv, alegerilor pentru Parlamentul European.

Romanii din strainatate care doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere in registrele electorale la misiunea diplomatica a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau la oficiul consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta. Cererea trebuie adresata cu cel putin 30 de zile inaintea datei scrutinului.

Potrivit proiectului, cu cel putin 15 zile inainte de ziua scrutinului, misiunea diplomatica va transmite, pe cheltuiala ministerului de Externe, prin posta si cu confirmare de primire, fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral, documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta: buletin de vot, plic interior, certificat de alegator, plic exterior si instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta.

Plicul exterior va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa misiunii diplomatice sau a oficiului consular in functie de situatie.

Certificatul de alegator si procedura votului

Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta. Costurile necesare pentru emiterea si transmiterea certificatelor de alegator sunt prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

Votarea se va realiza prin marcarea patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau candidatul preferat. Alegatorul pune in plic buletinul completat si certificatul de alegator, lipeste plicul si il trimite, pe cheltuiala proprie, misiunii diplomatice sau oficiului consular.

In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, exercitarea dreptului de vot se face potrivit dispozitiilor legii electorale in vigoare.

Misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei trebuie sa faca publicitate acestei legi

Proiectul de lege mai mentioneaza ca misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei au obligatia de a informa si de a face cunoscute existenta prezentei legi si procedura votului prin corespondenta reglementata de prezenta lege romanilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Informarile trebuie realizate atat in limba romana, cat si in limba oficiala a statului de domiciliu sau resedinta.

Acest proiect se afla postat spre dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe.

Sugestiile si opiniile celor interesati de acest proiect sunt asteptate, pana la data de 29 septembrie 2007, la adresa de e-mail olc@mae.ro sau la adresa postala a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucuresti, cod 011822.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


461 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Excelenta initiativa legislativa ... (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 12:02)

  Marse [anonim]

  ... dar si susceptibila de unele imbunatatziri. Una din primele ameliorari care sar in ochi este prevederea ca alegatorul sa trimita votul "pe cheltuiala proprie". Desigur, cuantumul sumei poate fi nesemnificativ, dar cred ca este neconstitutional ca exercitarea dreptului de vot sa presupuna cheltuieli. Pana la urma , cred ca nu esta asa scump ca plicurile trmise alegatorilor sa fie cu raspuns platit. Sunt sigur ca se vor gasi fonduri pentru asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu esti obligat sa votezi/ Nu te va amenda nimeni (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 12:13)

  x1 [anonim]

  Stiu pe cineva care fiind f.departe de Romania dar si de ambasada,

  a zburat cu avionul, apoi a luat o masina ca sa ajunga la Ambasada Romaniei si sa voteze. Dupa vot a parcurs acelasi drum inapoi, pe cheltuiala si timpul sau (vreo 7 ore).

  asa ca nu va mai ..... pe voi pentru un pliculet!

  unii chiar nu vor sa faca nimic!

  vorba lui pavel lucescu: mura-n gura!
 • 0 (0 voturi)    
  Unde ajung aceste plicuri? (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 13:16)

  Me [anonim]

  Afara sunt cam 4 milioane de ramani nu? (inseamna foarte mult ca procentaj) Nedumeririle mele sunt legate de numaratul acestor voturi. unde se primesc, cine le numara, cine le tine evidenta? e posibil sa se trimita din afara 200k plicuri si sa ajunga in ro 2 mil plicuri. va exista vreo metoda de monitorizare? nu cred. cu riscul de a fi carcotas, cred ca baietii incearca prin toate metodele fraudarea alegerilor intr-un alt mod decat cu autocarele.

  week-end placut si insorit :D
 • 0 (0 voturi)    
  pentru! (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 13:43)

  liviu [anonim]

  locuiesc in germania si la alegeri as fi mers oricum la Bonn sa votez.
  asta nu inseamna ca nu apreciez gestul ministerului. mi se pare laudabil. si nu cred ca suntem primii care votam prin corespondenta.
  nu stiu insa de cat timp e nevoie pt crearea bazei e date si a celorlalti pasi pregatitori...ma tem ca nu in timp util pt urmatoarele alegeri.
 • 0 (0 voturi)    
  Observator electoral (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 19:45)

  Dani Rockhoff [anonim]

  1) "In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, exercitarea dreptului de vot se face potrivit dispozitiilor legii electorale in vigoare." Ce inseama aceasta? Ca votul prin corespondenta se exclude la un al doilea tur de scrutin, sau ca, intre timp, exista varianta modificarii legii electorale actualmente in vigoare?

  2)Cum asigura MAE certitudinea corectitudinii inregistrarii si numararii voturilor prin corespondenta ale romanilor din strainatate?

  3) De ce, la alegerile din 2004, observatorii electorali la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din Germania a trebuit sa aiba in mod necesar cetatenia romana?

  4) In afara sitului oficial MAE si al Hotnews.ro, ce multiplicatori mediatici asigura cat mai larga raspandire a acestei dezbateri publice?
 • 0 (0 voturi)    
  taxa de timbru (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 19:56)

  y2 [anonim]

  In Germania, taxa de timbru pentru plicul cu votul prin corespondenta, fie la alegerile locale, fie europarlamentare, este preluat de organizatorul electoral.

  E un detaliu psihologic, doar completezi formularul si il arunci la cutia postala. Majoritatea firmelor care vor sa-si atraga clienti prin comenzi prin posta practica acest mic favor. Si statul poate sa-l practice, in goana dupa clienti electorali.
 • 0 (0 voturi)    
  inutilitatea certificatului de alegator (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 20:53)

  Samson [anonim]

  "certificat de alegator" si "care asigura unicitatea votului prin corespondenta" este o complicatie birocratica nejustificata practic in niciun fel si care ingreuneaza, complica, scumpeste si intarzie nejustificat tot procesul.

  Daca cineva a primit plicul altuia si vrea sa fraudeze o poate face si in prezenta acestui certificat.

  Este suficient un buletin semnat si complectat cu datele de domiciliu existente inregisrul electoral si introdus in plicul extern.

  Pe plicul initial trebuie sa existe adresa de returnare pentru cazul in care destinatarul nu a fost gasit.
 • 0 (0 voturi)    
  3 propuneri de imbunatatire (Duminică, 2 septembrie 2007, 19:36)

  Radu Romanescu [anonim]

  Prefer sa postez aici propunerile mele, avand in vedere ca proiectul legii e supus dezbaterii publice.
  Sper ca MAE sa urmareasca comentariile cetatenilor pe aceasta tema. Cel putin cred ca asa ar trebui sa faca intru-cat suntem in faza dezbaterii publice.
  Al doilea motiv pentru care am ales aceasta cale e ca in acest fel propunerile pot fi vazute si de alte institutii din tara, care le-ar putea prelua si sustine. (Mai au preocupari legate de procesele electorale ONG-uri ca LADO, Pro Democretia, APADOR-CH ?)

  Apreciez foarte mult aceasta initiativa a MAE si o consider bine venita si necesara. As dori ca propunerile mele sa nu fie considerate drept critici ci sugestii de imbunatatire.
 • 0 (0 voturi)    
  Propunerea 2 si 3 (Duminică, 2 septembrie 2007, 20:06)

  Radu Romanescu [anonim]

  2. A doua propunere e legata de reducerea birocratiei. Propun sa se renunte la mentiunea de "copie autentificata" din Art. 5 (2). O simpla fotocopie ar fi suficient intru-cat oricum seria pasaportului, data expirarii si toate celelalte detalii cerute de alin. (1) sun suficiente pentru identificarea si verificarea validitatii respectivului pasaport. O simpla copie ar mai dovedi ca alegatorul respectiv este fizic in posesia propriului pasaport. Daca i-ar fi fost furat oricum posesorul ar fi trebuit sa-l declare ca atare si la verificarea seriei s-ar descoperi tentativa de frauda si s-ar invalida votul prin corespondenta primit. O copie autentificata creste inutil cheltuiala alegatorului (ori a organizatorului - vezi propunerea a treia).

  3. Sunt de parere ca intr-adevar toate cheltuielile legate de alegeri ar trebui suportate de institutia organizatoare, cam asa e uzanta prin lumea de zi. Cred ca sunt si ceva prevederi constitutionale in aceasta directie. Sigur ca ele pot fi mari la scara globala dar se mai pot optimiza (vezi propunerea a doua).
 • 0 (0 voturi)    
  Propunerea 2 si 3 (Duminică, 2 septembrie 2007, 20:37)

  Radu Romanescu [anonim]

  1. Prima propunere este legata de asigurarea respectarii unui element de baza al procesului de votare: secretul votului.
  Concret, propun urmatoarele:
  - Art. 15 (2) sa fie completat cu mentiunea ca plicul interior sa fie inchis si sigilat de catre alegator (evntual prin folosirea unui plic cu adeziv ce nu permite dezlipirea fara a fi deteriorat ori altceva similar).
  - Art 18 sa specifice clar ca in prima faza doar plicul exterior se deschide si se verifica validitatea votului exprimat de acel alegator, pe baza prezentei in plicul exterior a cartii de alegator, a verificarii datelor din ea cu cele din registrele electorale si a prezentei plicului interior cu sigiliul nedeteriorat si fara alte marcaje ori inscrisuri pe el. Dupa ce toate acestea sunt verificate, se introduce plicul interior NEDESCHIS in urna de vot pentru votul prin corespondenta. Urna aceasta se va pastra sigilata pana in ziua votarii. Apoi se va bifa respectivul alegator din lista electorala pentru a se consemna faptul ca el si-a exprimat dreptul de vot.
  - Art. 18 sa specifice in clar ca in ziua votarii, in prezenta membrilor comisiei se va verifica intergitatea sigiliului de pe urna cu voturi prin corespondenta si apoi se vor transfera toate plicurile interioare din ea, NEDESCHISE, in urna de vot principala, verificandu-se daca numarul lor corespunde cu numarul alegatorilor bifati deja in registrele electorale si daca toate plicurile interioare au sigiliile intacte ori nu poarta marcaje. Aceste plicuri interioare continand buletinele de vot marcate de alegatorii prin corespondenta vor fi deschise numai in momentul numaratorii finale iar buletinele de vot continute vor fi supuse validarii finale si numararii alaturi de restul celorlalte buletine rezultate in urma votului direct exprimat, la sediul sectiei de votare.
 • 0 (0 voturi)    
  Vine de la liberali si nu am incredere! (Duminică, 2 septembrie 2007, 21:19)

  Matei [anonim]

  Nu cred ca este normal ca acest poriect sa vina de la MInisterul Afacerilor Externe liberal! Nu am incerdere in ei! Daca venea de la PD, stiam ca nu au ganduri ascunse, dar asa, liberalii?! Voi ce credeti?!
 • 0 (0 voturi)    
  O FOARTE BUNA INITIATIVA (Duminică, 2 septembrie 2007, 21:23)

  nana1929 [anonim]

  Cred ca este una dintre putinele initiative bune, care s-au luat in Romania si care asigura dreptul la vot, al tuturor romanilor aflati in afara Romaniei. Dar, din momentul in care va fi aplicata, este de dorit si o buna organizare, pentru ca se stie foarte bine, ca frauda poate fi in avantaj mai mare, daca ma gandesc bine, cum isi ofera serviciile Posta Romana! Si un alt aspect, pe care il consider important, este mediatizarea organizarii votului prin corespondenta.
 • 0 (0 voturi)    
  Vot prin corespondenta (Miercuri, 15 septembrie 2010, 8:02)

  Aurelia Drivas [anonim]

  Solicitarea de formulare de vot sa se faca de cei care doresc sa voteze , direct la Biroul Electoral Central, care sa se infiinteze cu o luna si jumatate inainte de alegeri. Voturile exprimate sa fie retrimise Biroului Electoral Central. Astfel se evita fraudarea votului. Sistemul ar fi foarte ingreunat prin lungirea circuitului buletinelor de vot prin ambasade si consulate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by