Aceasta este concluzia Corpului de Control al ministrului Internelor, in urma verificarilor incepute in luna februarie a acestui an, la solicitarea lui Vasile Blaga, dupa un sir de anchete ale ziarului Cotidianul despre politistii imobiliari.

Mai multi angajati ai MIRA au devenit proprietari ai locuintelor de serviciu pe care le inchiriasera, desi aveau alte case in proprietate - fapt interzis de lege.

Apartamentele s-au vindut incepind cu anul 2005 si, pe linga faptul ca preturile erau de trei-patru ori mai mici decit cele ale pietei, Parlamentul le-a mai facut un hatir: a scazut dobinda in lei de la 8 la 5% si i-a scutit de plata TVA.

Multi au dat declaratii notariale false, din care reiesea ca nu aveau alte case sau ca acelea pe care le detin deja nu intrunesc conditiile minime de trai decent. Nimeni nu a verificat declaratiile la cumparare, iar Corpul de Control a inceput inspectiile abia dupa scandalul din presa.

Iata cum s-au finalizat. Dintre dosarele cercetate, opt au fost deja trimise la Parchet de o subcomisie a Corpului de Control, care a analizat cum s-au vindut locuintele MIRA la inspectoratele judetene. Alte 12, de la comisia care s-a ocupat de locuintele din Bucuresti, au primit propunere de inaintare catre procurori.

Doua au fost retrimise la Corpul de Control, alte sase la Directia Generala Juridica din MIRA, patru la organele de cercetare penala, trei dosare sint cercetate disciplinar, iar unul se afla la DGA.

La acestea se mai adauga alte sapte cazuri in care Parchetul a fost deja sesizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA), care a avut o cercetare paralela si distincta, inceputa inaintea Corpului de Control. In total, 42 de dosare, intrucit unul dintre ele are propunere de inaintare atit la Parchet, cit si la Corpul de Control al ministrului.

Subcomisiile Politiei de Frontiera si ale Jandarmeriei au clasat toate dosarele, considerind ca locuintele au fost vindute in perfecta legalitate. Desi Corpul de Control a intocmit acum citeva luni un raport al verificarilor, actualul ministru al Internelor, Cristian David, a refuzat in mod constant sa il faca public pentru a nu se implica in acest scandal.

Aproape toate cazurile semnalate de Cotidianul au ajuns in cercetarea DGA si apoi au fost trimise la Parchet. Este situatia lui Stefan Geanta, seful Directiei Protectiei Civile de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), al carui dosar este la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5.

El s-a improprietarit cu o locuinta de la minister, desi mai detine un apartament in Constanta. Geanta este cercetat pentru fals in declaratii.

De asemenea, Constantin Rotaru, de la Corpul de Control al ministrului, are dosar la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5, tot pentru fals in declaratii, pe motiv ca si-a cumparat casa de la minister, desi mai avea o locuinta in constructie in apropierea Capitalei.

Vasile Movileanu, de la Unitatea Speciala de Aviatie (USA), este cercetat pentru fals in declaratii de Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 3. Neculai Canache, de la USA, are si el dosar la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5 pentru declaratii neconforme cu realitatea.

Si comisarul-sef Niculae Tutanescu, un alt ofiter de la Corpul de Control, face acum obiectul unei verificari la DGA. Tutanescu are doua imobile - o garsoniera in Bucuresti si un apartament de la minister, cumparat in 2006.

Dintre cele 12 dosare cu propunere de trimitere la Parchet din partea Corpului de Control al ministrului se remarca numele chestorului Lazar Cirjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte. Comisia a constatat ca, la data verificarilor, contractul de vinzare-cumparare pentru casa de la MIRA nu era perfectat.

Potrivit raportului Corpului de Control, lui Cirjan i s-a respins dosarul, dar el este cercetat pentru faptul ca a dat declaratii notariale in fals cu scopul de a cumpara locuinta. Contactat telefonic, Lazar Cirjan a contrazis raportul Corpului de Control, declarindu-ne ca, totusi, a reusit sa isi cumpere pina la urma locuinta: „Este singura casa pe care o am.

Am mai avut una la Oradea, dar pe care am vindut-o. Daca era problema de fals, nu mi se aproba cumpararea“, a mai spus Cirjan.

Integral in Cotidianul