Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus, la mijlocul lunii august retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone Delicios de caise cu data de expirare 20.08.2007

si Danone Delicios de visine cu data de expirare 11.09.2007, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxina, autoritatile fiind avertizate pe 14 august, printr-un sistem european de alerta.

Potrivit Regulamentului 178/2002 a Parlamentul si Consiliului European - care stabileste principiile generale si cerintele in domeniul alimentar,

daca exista motive pentru a suspecta un produs alimentar ca ar putea ameninta sanatatea animalelor sau a oamenilor, autoritatile publice trebuie sa ia masuri pentru a informa publicul sau pentru a preveni, reduce sau elimina riscul in cauza.

Desi avea obligatia de a informa publicul, ANSVA a emis primul comunicat referitor la prezenta dioxinei in iaurturile Danone in 22.08.2007, dupa ce unul din cele doua loturi suspecte deja expirase si fusese consumat de populatie.

Comunicatul ANSVA a fost dat publicitatii numai dupa ce presa a semnalat ca din mai multe magazine din tara au fost retrase sortimentele Danone aflate in cauza.

Imediat, Milena Nedelcu, director de comunicare la Danone a declat, pentru Ziare.com, ca in urma analizelor interne de laborator efectuate de specialistii Danone, nu a fost confirmata prezenta dioxinei.

Analizele oficiale efectuate de catre Laboratorul Comunitar de Referinta din Ungaria, au infirmat declaratia Milenei Nedelcu, confirmandu-se existenta dioxinei, dar valorile se incadreaza sub limita prevazuta in Regulamentul CE 1881/2006.

La conferinta de presa sustinuta joi, 30.08.2007 Jacques Ponty, directorul general Danone Romania a declarat: "compania Danone nu a informat imediat, consumatorii despre posibila contaminare a iaurturilor cu dioxina,

deoarece astfel de suspiciuni sunt frecvente, iar analizele efectuate ulterior in laboratorul companiei au aratat ca produsele erau sigure pentru consum." Adica, desi frecvent

apare suspiciunea prezentei dioxinei in iaurturile Danone, compania face analize in propriile laboratoare si constata ca de fapt iaurturile sunt bune de consumat, la fel cum a certificate si absenta dioxinei din iaurtul cercetat in Ungaria?

Mai mult conform Regulamentului CE 178/2002, art.19 Danone "era obligat ca, in cazul in care suspecteaza ca produsele nu respecta normele de siguranta, sa initieze imediat procedurile de retragere a acestora de pe piata si sa anunte autoritatile competente.

Totodata, operatorul trebuie sa informeze clientii despre motivele pentru care a retras de pe piata produsul care ar prezenta risc pentru sanatate."

Alte alerte

La acelasi eveniment Jacques Ponty a declarat ca "Danone a primit la sfarsitul lunii iulie o alerta de la furnizorul sau privind posibila contaminare si ca a mai testat in luna august trei loturi, cu date de expirare 22, 23 si 26 august,

toate cu acelasi preparat de fruct, iar rezultatele au demonstrat ca produsele sunt conforme si bune de consum." El a adaugat ca niciunul din aceste loturi nu

a fost retras de pe piata pentru ca rezultatele au confirmat ca produsele pot fi consumate. Toate cele trei loturi verificate au data de expirare inainte ca laboratorul din Budapesta sa se pronunte.

Cutremuratoare este in acest sens si declaratia directorului de achizitii al Danone, George Petrisor. "Au fost mai multe loturi produse cu acest ingredient, dar la momentul la care ANSVSA s-a sesizat acestea erau deja vandute."

Deci, ANSVSA nu a fost sesizata nicidecum de catre Danone despre suspiciunea de dioxina, asa cum cere Consiliul Europei. Dioxina este o substanta cancerigena.

Cea mai intalnita problema legata de sanatate in urma intoxicarii cu dioxina este acneea severa, care se manifesta prin leziuni ce apar in special la nivelul fetei si partii superioare a corpului (ca in cazul lui Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, otravit cu dioxina in septembrie 2004).

Integral in Curentul