Insula Cipru, a treia ca marime in regiunea Marii Mediterane, este nu doar una dintre destinatiile preferate de turistii din intreaga lume, ci si locul unde veti gasi numeroase muzee si galerii de arta. Aici veti putea descoperi episoade ale fascinantei istorii a insulei, fie ca este vorba de un muzeu in intelesul traditional, fie de situri arheologice sau religioase.

Multi specialisti si vizitatori pun pe primul loc Muzeul Cipru din Lefkosia, cu bogata sa colectie de artefacte arheologice, una dintre cele mai mari din lume.

In capitala Nicosia si in imprejurimi veti gasi un numar impresionant de muzee si galerii, de la cele de arta la cele de istorie si arheologie, si ar trebui sa petreceti saptamani bune pentru a descoperi macar o parte din piesele rare gazduite aici. Printre acestea se numara :

Muzeul Arheologic

Cu o bogata colectie de artefacte descoperite pe teritoriul insulei si nu numai, Muzeul Arheologic ofera pasionatilor sansa de a descoperi marturiile vechii culturi elene, din cele mai vechi timpuri pana in Antichitate. Multe din exponate sunt deosebit de valoroase si au fost adesea studiate de echipe de experti din intreaga lume.

Muzeul Bizantin si Galeria de Arta

Cultura si civilizatia bizantina a jucat un rol deosebit de important in istoria Ciprului, iar muzeul are o fascinanta colectie de arta bizantina, foarte apreciata de specialisti si esentiala pentru a intelege evolutia acestei mici tari.

Muzeul Orasului Nicosia

Dedicat capitalei Ciprului, muzeul prezinta istoria acestui oras, de la primii ani la dezvoltarea rapida ulterioara, evenimentele si personalitatile care au marcat existenta orasului, totul prin intermediul operelor de arta, obiectelor si documentelor istorice originale, hartilor si dioramelor.

Muzeul National de Arta Moderna

Chiar daca Ciprul pare mai curand o insula desprinsa din vechea istorie a Greciei antice, un loc unde marea si pamantul se unesc pentru formarea unui spatiu etern, tara s-a adaptat perfect ritmului trepidant al vietii contemporane, iar Muzeul National de Arta Moderna este un stralucit exemplu.

Cu o colectie bogata de lucrari, de la cele realizate de artisti ciprioti moderni la cele ale unor mari artisti europeni, este vizitat mai ales de cei care vor sa descopere influentele si temele din arta moderna in acest spatiu.

Muzeul Bijuteriilor din Cipru

Este un muzeu deosebit, dar pe masura atmosferei din Cipru, unde arta bijuteriilor a fost la mare pret timp de secole. Inca din Antichitate bijuteriile au fost foarte apreciate de ciprioti, iar treptat mestesugarii au transmis secretele prelucrarii metalelor nobile de la o generatie la alta, ajungand adevarati artisti in domeniu.

In cadrul acestui muzeu aveti ocazia de a descoperi bijuterii originale si reproduceri, unele foarte valoroase prin executie si calitatea materialelor folosite.

Muzeul Postei si Timbrelor

Chiar daca filatelia pare sa nu mai fie la moda in Romania, amatorii vor gasi in Nicosia un impresionant muzeu dedicat tocmai acestei pasiuni, cu o indelungata istorie in Cipru. Prezentand atat istoria postei cat si pe cea a filateliei cipriote, organizatorii ofera sansa descoperirii unor timbre si colite foarte rare, ale caror preturi pe piata internationala de gen ating adesea sume fabuloase.

Si chiar daca nu puteti cumpara piesele expuse, va vor da cu siguranta noi idei pentru colectia deja existenta sau pentru una viitoare.

Muzeul de Istorie a Banilor

Un alt muzeu asemanator este cel dedicat istoriei banilor din Cipru, cu accentul pus pe evolutia monezilor de-a lungul timpului, de la cele folosite in Antichitate - iar acestea sunt piese deosebite - pana la cele moderne, aratand cum s-au schimbat valorile, aspectul si grafica folosita pentru baterea de moneda in aceasta tara.

Dar nu doar in capitala Nicosia veti avea ce vedea, mai ales daca sunteti pasionati de cultura Ciprului, ci si in Limassol, al doilea oras ca marime al tarii si un important centru cultural si economic, fiind si cel mai mare port din regiune. Aici veti gasi intre altele :

Muzeul Arheologic din Limassol

Rivalizand cu cel din Nicosia in privinta bogatiei si varietatii colectiilor, muzeul din Limassol ofera curiosilor numeroase piese foarte rare, de la obiecte si unelte la mici lucrari de arta, multe miraculos de bine pastrate, in parte si datorita eforturilor depuse de restauratori.

Muzeul de arta populara

Traditiile si obiceiurile care definesc istoria poporului cipriot - si care adesea au salvat identitatea nationala in fata unor momente dramatice - isi gasesc locul perfect in acest muzeu, care ofera o ampla panorama a artei populare.

Nici Larnaka nu sta mai prejos decat orasele mai mari din Cipru, aici gasindu-se :

Muzeul Arheologic din Larnaka

Muzeul este o completare fireasca a celor din Limassol si Nicosia, demonstrand cat de valoroase si numeroase sunt descoperirile arheologice din Cipru. Cu o colectie mai putin bogata decat muzeele din orasele mai mari, cel din Larnaka are totusi cateva piese deosebite, mai ales opere de arta.

Muzeul Medieval al castelului din Larnaka

Tot in Larnaka se gaseste si un impresionant castel, altadata paznic al asezarii, astazi un muzeu medieval fascinant. La mica distanta, la Agia Napa se gaseste Muzeul Vietii Marine, iar in Pafos si in imprejurimi veti putea vizita un alt Muzeul Arheologic, un Muzeu Bizantin si unul Etnografic, precum si Muzeul de Arta Populara Geroskipou.