In ultimii 25 de ani, virusii s-au raspandit rapid, continuand sa evolueze pana in forma in care ii cunoastem astazi. Potrivit unui clasament realizat de jurnalistii agentiei Associated Press, virusii din ultimele doua decenii se remarca prin faptul ca au reusit sa infesteze, intr-un mod destul de simplu, milioane de computere din intreaga lume.

Specialistii estimeaza ca virusul de calculator este intr-o continua dezvoltare, iar evolutia lor din ultimii ani confirma acest lucru. Iata topul celor mai renumiti virusi din ultimii 25 de ani.

Elk Cloner, aparut in 1982, este considerat primul virus care ataca computerele personale si care se imprastie prin intermediul dischetelor. Atunci cand computerul este virusat, pe ecran este afisat un poem scris de autorul virusului, un elev de clasa a noua. Virusul a avut un succes enorm, intrucat la vremea respectiva nu existau motoare de scanare de virusi.

Brain, aparut in 1986, este primul virus care a lovit un sistem de operare al companiei Microsoft, DOS. Creat de doi frati pakistanezi, virusul afiseaza pe ecran numarul de telefon al unui atelier de reparat calculatoare, condus de cei doi.

Morris, aparut in 1988, este un virus creat de Robert T. Morris, un absolvent al Universitatii Cornell, al carui tata era un important expert guvernamental in securitatea calculatoarelor. Virusul a infectat aproximativ 6.000 de computere din retelele universitare si militare, prin intermediul Internetului.

Virusul s-a raspandit rapid pe Internet si a provocat pagube serioase institutiilor publice. Cand si-a dat seama de consecinte, tanarul a trimis prin retea instructiunile pentru stoparea virusului.

Melissa, aparut in 1999, este unul dintre primii virusi care s-au raspandit prin e-mail. Cand utilizatorii deschideau un document atasat, primit prin e-mail, virusul trimitea copii ale documentului la primele 50 de persoane din agenda utilizatorului, infestand astfel mii de persoane in doar cateva ore.

"Melissa" a avut un impact atat de puternic, incat majoritatea companiilor gigant, printre care si Microsoft, au oprit toate sitemele de operare prin e-mail, pana la gasirea unei solutii.

Love Bug, aparut in 2000, este tot un virus care se raspandeste prin e-mail, computerul fiind infestat in momentul in care fisierul denumit “Love letter” este accesat.

Code Red, aparut in 2001, este primul virus de tip vierme aparut in reteaua de Internet si care se raspandeste prin scanarea retelei pentru detectarea sistemelor de operare Windows NT server si Windows 2000 server care nu aveau instalat un patch de securitate de la Microsoft. De fiecare data cand gasea un server neprotejat se viermele se copia pe acel server.

Ulterior noua copie incepea sa scaneze la randul ei alte servere pe care sa le infecteze. Microsoft a avut nevoie de mai bine de o luna pentru a gasi un remediu la acest virus.

Sasser, aparut in 2004, este un virus care „profita” de vulnerabilitatea sistemelor Windows si se propaga automat, fara vreun control din partea utilizatorului. Virusul inchide computerul si il reporneste automat sau incetineste viteza de conectare la Internet. Sasser a atacat in special computerele care folosesc sistemele de operare Microsoft Windows 2000, NT si XP.