Deputatii si-au ales, luni, cu 251 de voturi pentru si 6 impotriva, conducerea pentru sesiunea parlamentara de toamna. Componenta Biroului Permanent a ramas, in mare, aceeasi, unii dintre membrii acestuia facand, insa, schimb de functii.

Astfel, deputatul conservator Daniela Popa, fost vicepresedinte al Camerei, a fost ales secretar, in vreme ce functia de vicepresedinte i-a revenit lui Ioan Oltean, fost chestor.

Functiile la Camera Deputatilor

La randul sau, Gheorghe Albu, fost secretar, a devenit chestor. Ceilalti trei vicepresedinti alesi luni sunt Eugen Nicolicea (PSD), Valer Dorneanu (PSD) si Lucian Bolcas (PRM).

Posturile de secretar vor fi ocupate, in afara Danielei Popa, de Valeriu Zgonea si Ioan Munteanu, din partea PSD, si de liberalul Dan Radu Rusanu.

In functia de chestor au fost alesi democratul Gheorghe Albu, Eserghep Gelil (PRM), Kelemen Hunor (UDMR) si reprezentantul minoritatilor nationale, Miron Ignat.

Functiile la Senat

Si senatorii s-au intrunit, luni, pentru a valida componenta noului Birou Permanent. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca, fata de sesiunea precedenta, ar putea interveni doar doua schimbari - grupul conservator ar putea ceda o functie de secretar care ar urma sa fie preluata de liberali, iar PC ar urma sa preia, de la PRM, o functie de chestor.

Nicolae Vacaroiu a precizat ca presedintia comisiilor nu va fi renegociata politic, insa grupurile pot inlocui presedintii, vicepresedintii sau secretarii.

Daca prima zi a sesiunii parlamentare este dedicata alegerii noilor lideri de grupuri si membrilor Birourilor Permanente, prima sedinta cu dezbateri va avea loc marti, cand deputatii au inscrise pe ordinea de zi mai bine de 30 de proiecte legislative, iar senatorii peste 150 de proiecte.