Ion Iliescu si-a continuat si astazi in Parlament ofensiva anti-motiune si a castigat adepti din interiorul dar si din afara PSD, dupa ce sambata le declarase junilor social democrati ca daramarea guvernului Tariceanu ar insemna “caderea intr-o groapa cu lei”.

La randul sau, Vadim Tudor a decretat ca motiunea de cenzura este “o greseala sinucigasa” pentru Mircea Geoana si “o pasa de gol” pentru Traian Basescu. Cei mai amuzati pareau sa fie parlamentarii PD si PLD.

In prima zi de munca a parlamentarilor, cuvantul de ordine a fost “motiune”. Indiferent de culoarea politica, alesii neamului au dezbatut pe la colturi, la o cafea sau in bancile din plen ce sanse are motiunea de cenzura, daca PSD are sau nu curaj sa o depuna, cine o voteaza si cine nu.

Fan-club anti-motiune

Liderul social democratilor de la Senat, Ion Iliescu, a ramas de neclintit: motiunea lui Geoana e o eroare pentru partid. Din nou Iliescu a dat semnalul ca renuntarea la un astfel de demers nu ar fi considerata un semn de slabiciune.

Fostul presedinte a precizat ca este nevoie de consultari cu celelalte partide pentru a vedea ce succes va avea o astfel de motiune si care “este finalitatea” “Nu mergi la intamplare cu o motiune care nu are sanse sa primeasca voturile necesare”, a subliniat Iliescu.

Opinia liderului PSD a castigat adepti si printre senatori si printre deputati. Conform unor surse parlamentare, Nicolae Vacaroiu, Serban Nicolae si Doru Ioan Taracila sustin ideea renuntarii la motiune de cenzura.

Si in randul deputatilor social-democrati au inceput sa apara voci care contesta decizia atacarii Guvernului Tariceanu cu o motiune de cenzura.

Deputat PSD: “Ar fi o greseala”

Deputatul George Baesu a declarat pentru Hotnews.ro ca , “in acest moment ar fi o greseala depunerea motiunii de cenzura”. Baesu este de accord cu afirmatiile lui Ion Iliescu si isi rezerva dreptul de a vota impotriva acesteia, in cazul in care va fi depusa.

Parlamentarii social-democrati par sa ia serios varianta unui vot impotriva propriei motiuni.

Oficial conducerea PSD ramane la hotararea luata in Comitetul Exectiv Central si anume aceea de a depune cat mai curand in Camera Deputatilor documentul prin care se cere schimbarea Guvernului Tariceanu II. Mircea Geoana anuntase data de 10 septembrie drept termen limita pentru depunerea motiunii.

Secretarul general al partidului Titus Corlatean sustine insa ca partidul nu si-a schimbat pozitia. Corlatean a declarat ca “nu exista posibilitatea ca PSD sa renunte la intentia de a da jos GuvernulTariceanu” avand in vedere ca partidul a luat aceasta decizie la Comitetul Executiv Central .

Conform acelorasi surse parlamentare , divergentele de opinii vor fi dezbatute marti intr-o sedinta grupurilor reunite.

PD SI PLD- “alaturi” de PSD

Parlamentraii PD si PLD au vorbit relaxati despre motiunea de cenzura si au facut glume la adresa social-democratilor. Deputatii PD au declarat la unison ca asteapta “ca PSD sa se faca de ras.”. Atat PD cat si PLD au anuntat ca nu vor rata sansa sa dea un vot negativ Guvernului Tariceanu si ca se vor pronuta in favoarea motiunii de cenzura.

PNL si UDMR preocupati cu declaratiile demagogice

Liberalii si reprezenatii minoritatii maghiare si-au afisat in prima zi de lucru o atitudine de paralamentari preocupati de problemele tarii. Parlamentarii liberali au refuzat sa comenteze problema zilei in schimb au vorbind despre prioritatile Guvernului Tariceanu.

La fel ca si colegii de guvernare, parlamentarii UDMR au dat declaratii de presa amintind de nevoia adoptarii statutului minoritatilor

Fratie Voiculescu-Vadim

In prima zi de munca Voiculescu si Vadim si-au strans mainele calduros si au hotarat impreuna sa nu voteze motiunea de cenzura a PSD. Dupa o intalnitre tet-a-tete, cei doi lideri au facut declartii presei tinandu-se de mana si atacacandu-l pe Traian Basescu.

Dupa cateva ore, Corneliu Vadim Tudor defila mandru pe culoarele Camerei Deputatilor in drum spre biroul improvizat al Antenei 3 unde era asteptat la o emisiune de dezbatere politica.

Corneliu Vadim Tudor a declarat ca “motiunea este o greseala sinucigasa si o pasa de gol pentru Traian Basescu”. De aceiasi parere a fost si liderul conservatorilor Dan Voiculescu declarand ca nu vrea sa voteze motiunea “pentru ca nu vrea sa dea satisfactie la Cotroceni".