Divizia romaneasca a companiei EMI (European Media Investment), detinuta la nivel international de regia ARBOmedia din Germania, vrea sa lanseze in Romania, pana la sfarsitul lui 2008, doua tipografii, un portal de stiri si mai multe ziare locale, dupa cum a declarat pentru Business Standard Silviu Ispas, reprezentantul EMI in Romania si directorul general al ARBOmedia.

El a mai spus ca investitiile pentru aceste lansari se ridica la nivelul milioanelor de euro.

Tipografii. Planurile diviziei romanesti a EMI in ceea ce priveste tipografiile includ cumpararea unei tipografii in Iasi, pana la sfarsitul acestui an, punerea ei in functiune si achizitionarea unei alte tipografii in Transilvania, respectiv la Cluj sau la Sibiu, in 2008.

EMI a cumparat deja, in decembrie 2006, prima sa tipografie din Romania, la Galati, odata cu pachetul majoritar al ziarului Viata Libera. “Dorinta noastra este sa ajungem la cinci tipografii, care sa deserveasca, fiecare, cate cinci-sase judete din zona”, explica Silviu Ispas planurile companiei.

El spune ca investitia pentru lansarea unei tipografii se ridica la aproximativ un milion de euro, bani recuperati ulterior in peste cinci ani.

Publicatii. Silviu Ispas a explicat ca investitia anuala in lansarea unui ziar local pe piata se situeaza la nivelul sutelor de mii de euro, aproape echivalenta cu cea necesara pentru cumpararea unui ziar. EMI a inceput deja, din 2006, achizitia mai multor ziare locale din tara, dorind sa ajunga, pana la sfarsitul lui 2008, la 20-25 de titluri.

In primul trimestru al anului viitor, compania intentioneaza sa lanseze in jur de patru ziare. In prezent, EMI detine in Romania sase cotidiene si un saptamanal.

“Ne dorim sa avem 20-25 de ziare locale. O sa ne gandim si la reviste, in special glossy”, a spus Ispas. Printre orasele vizate in viitorul apropiat pentru lansarea de ziare locale se numara Braila si Suceava.

de Sorina Iordan

integral in Bussines Standard