China neaga acuzatiile conform carora hackeri controlati de armata chineza au piratat retaua de computere a Departamentului Apararii din Washington. Autoritatile de la Beijing au calificat aceste informatii, aparute in cotidianul britanic Financial Times, drept rezultatul unei mentalitati periculoase specifice razboiului rece, transmite agentia Reuters.

Potrivit publicatiei Financial Times, oficialii americani au ajuns la concluzia ca militarii chinezi au reusit sa patrunda cu succes in reteaua informatica a Pentagonului, dupa ce au depistat cu exactitate originea unui puternic atac cibernetic, semnalat in luna iunie a acestui an.

In urma piratarii, serviciile secrete chinezesti ar fi sustras date, generand inchiderea automata a unui sistem care il deservea pe secretarul Apararii, Robert Gates.

"Oficialii americani sunt de parere ca infiltrarea din luna iunie a starnit noi ingrijorari pentru ca Beijingul a aratat ca poate perturba sistemele in momente critice", scrie Financial Times.

Ziarul noteaza ca Statele Unite conduc si ele atacuri informatice impotriva chinezilor.

Pentagonul au demarat o ancheta pentru a determina ce informatii au fost sustrase, desi o sursa din cadrul Departamentului a declarat ca a fost vorba doar despre date neclasificate.

Informatiile aparute pe Financial Times survin la doar o saptamana dupa ce ziarul german Der Spiegel anunta ca hackerii chinezi au infectat retelele informatice ale ministerelor de la Berlin cu programe de spionaj. Guvernul german ar fi fost victima unor virusi de tip Troian, provenind de la armata chineza.