Oamenii de afaceri sicilieni si-au anuntat sprijinul pentru o campanie care are rolul de a elimina taxa de protectie impusa de Mafie, pe fondul instensificarii amenintarilor acestei grupari, relateaza Financial Times.

Initiativa afaceristilor este sustinuta si de presedintele italian, Giorgio Napolitano, care a indemnat la o "mobilizare eficienta" a statului, in colaborare cu cetatenii, impotriva crimei organizate. El i-a adus un omagiu generalului Carlo Alberto Dalla Chiesa, cu ocazia comemorarii a 25 de ani de la asasinarea de catre Mafia siciliana.

Napolitano si-a reiterat sprijinul pentru compania "Cofindustria", a carei divizie din Sicilia a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca ii va demite pe toti membrii care au platit astfel de taxe.

Ivan Lo Bello, liderul filialei din Sicilia a companiei Cofindustria, a declarat ca o noua generatie a liderilor mafioti "Cosa Nostra" in Sicilia incearca sa isi impuna autoritatea in urma arestarii, in 2006, a lui Bernardo Provenzano, seful gruparii mafiote.

"Trebuie sa exite o intelegere puternica intre autoritati si societatea civila pentru a reusi sa ne aparam si sa luptam impotriva Mafiei"a adaugat oficialul.

Lo Bello considera ca sumele de bani erau mai mult doar o taxa perceputa de Mafie; ele demonstrau controlul "familiei" in teritoriu.

"Nu putem trai in asemenea conditii", preciza Andrea Vecchio, om de afaceri din Sicilia, intr-o scrisoare adresata presedintelui Napolitano, dupa ce a fost amenintat cu moartea. Vecchio, aflat sub protectia politiei, a precizat ca vrea sa traiasca "intr-o tara normala".

Unii membrii ai "Confindustria" care au solicitat Guvernului sa trimita de urgenta armata in Sicilia. Cererea lor a fost respinsa insa de premierul Romamo Prodi, care a prezizat ca nu va recurge la forta in aceasta regiune, dar apreciaza gestul celor care refuza sa mai plateasca taxa de protectie.