Cea mai spectaculoasa crestere apartine sectorului de constructii noi, valoarea acestora crescand cu 31,1% fata de investitiile din primele sase luni ale anului trecut, in timp ce, pentru utilaje si mijloace de transport, majorarea a fost de numai 2,9%, comparativ cu perioada similara din 2006.

Comparativ cu trimestrul II 2006, in trimestrul al doilea din acest an se constata cresterea ponderii investitiilor in constructii noi cu 5,8 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in utilaje si mijloace de transport a scazut cu 6,9 puncte procentuale.

Investitiile efectuate in economia nationala in prima jumatate a acestui an au insumat 20,4 miliarde lei si au fost cu 17,8% mai mari decat anul trecut, accelerarea lor inregistrandu-se in cel de-al doilea trimestru, cand au crescut cu 18,4%, comparativ cu primul trimestru din 2007.

Evolutia este normala, volumul lucrarilor de constructii majorandu-se semnificativ, data fiind sezonalitatea acestora, varful de activitate din aceasta ramura inregistrandu-se in lunile de vara.

Ramurile preponderente in ¬care s-au realizat investitii sunt: constructii, comert, utilitati, transport, depozitare si comunicatii, industria alimentara si repararea autovehiculelor.

Expansiunea activitatii de constructii, care continua ¬intr-un ritm trimestrial de circa 30%, impune efectuarea de investitii in utilaje specifice, mai ales in cazul lucrarilor de arta si ingineresti.

Comertul a atras in primul semestru o suma aproape identica cu cea utilizata in industrie, 35%, respectiv 35,4% din totalul investitiilor realizate. Cenusareasa economiei ramane agricultura, care a reusit sa atraga doar 1,6% din totalul investitiilor.

Un articol de Laurentiu Gheorghe

Integral in Business Standard