Gazoductul caspic pe care a mizat Rusia ar putea ramane un proiect nerealizat, este concluzia analistilor dupa ce s-a aflat ca Vladimir Putin nu va merge, cum s-a crezut, la Ashabad, capitala Turkmenistanului la 12 septembrie.

Acest lucru inseamna, potrivit expertilor citati de presa rusa, ca liderul de la Kremlin nu va semna cu presedintii Turkmenistanului si Kazahstanului acordul privind constructia respectivei conducte.

Motivul amanarii deplasarii l-ar constitui vizita efectuata in august in Turkmenistan a reprezentantului Departamentului de stat, Daniel Sullivan, care a reusit atraga fosta republica sovietica in proiectul transcaspic, alternativ celui rusesc, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Intre timp, adauga sursa citata, biroul de presa al presedinelui kazah a confirmat ca liderul kazah Nursultan Nazarbaiev se va afla, in 12 si 13 septembrie, in capitala turkmena, Ashabad, unde urma sa soseasca si Putin.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Nazarbaiev, care promoveaza intens interesele Rusiei in regiune, va ridica printre altele problema gazoductului caspic: el va incerca sa-l determine pe omologul sau sa renunte la varianta care ocoleste Rusia.

Oricum, noul lider turkmen se pregateste de o calatorie peste Ocean, la sfarsitul lunii. El se va intalni cu secretarul de stat, Condoleezza Rice si cu reprezentanti ai cercurilor americane de afaceri. Si este mai mult ca sigur, estima cotidianul moscovit, ca din agenda discutiilor nu va lipsi tematica energetica.

Mai ales ca, la 29 august, presedintele Gurbangula Berdimuhamedov a inaugurat, intr-o atmosfera festiva, lucrarile de constructie a gazoductului Turkmenistan-China, cu o lungime totala de 7.000 de km.

Astfel, insuma NG, se poate spune ca in prezent exista trei proiecte concurente pentru exportul gazelor naturale din Asia centrala: Caspic (rusesc), Transcaspic si Transeurasiatic (ambele cu evitarea Rusiei). Conducte destinate aprovizionarii UE si, respectiv, a Chinei. De precizat ca toate sunt calculate pentru acelasi volum de gaze.

Iata de ce, preconizata intrevedere de la Ashabad dintre Nazarbaev si Brdimuhamedov s-ar putea transforma pentru Moscova intr-un semnal alarmarmant pentru realizarea proiectelor energetice.