Potrivit lui Dinu Patriciu, cifra de afaceri a companiei Rompetrol Rafinare Constanta in cadrul holdingului Rompetrol este de 30%.

Rezulta deci ca firma KazMunaiGaz a platit pentru actiunile holdingului Rompetrol la fosta rafinarie Petromidia suma de 810 milioane de euro.

Cum holdingul Rompetrol detine 74,45% din actiunile RRC (adica 15,7 miliarde de actiuni), inseamna practic ca s-au vindut doar 11,78 miliarde de actiuni (adica 75% din cele 15,7 miliarde de actiuni).

Raportat la cele 810 milioane de euro, pretul teoretic pe o actiune Rompetrol Rafinare Constanta este de 0,0687 euro, adica 0,2269 lei (euro a fost calculat la 3,30 lei). Am spus pretul teoretic deoarece are la baza doar calcule matematice.

Contractul dintre Dinu Patriciu si KazMunaiGaz nu a fost facut public. „Un pret de 0,22 lei pe o actiune RRC este foarte mare. Personal, nu cred ca afacerea s-a facut la 2,7 miliarde de euro, asa cum s-a vehiculat, ci mult mai putin. Mai degraba un pret corect ar fi undeva la 0,14-0,15 lei pe o actiune RRC.

In acest moment, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta s-a stabilizat pe bursa, iar pe termen scurt nu cred ca va mai creste“, ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. In prezent, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta pe BVB este de 0,1240 lei.

Rafinaria Vega, listata pe piata Rasdaq, a avut in 2006 o cifra de afaceri de 424 milioane de lei, de 11 ori mai mica decit Rompetrol Rafinare Constanta.

Deci teoretic pe actiunile detinute de holdingul Rompetrol la Rafinaria Vega, KazMunaiGaz a platit 73,63 milioane de euro. Iar la Vega, holdingul Rompetrol detine 82,36% din numarul total de actiuni (adica 1,4 miliarde de actiuni).

Deci KazMunaiGaz a preluat practic 1,05 miliarde de actiuni). Raportat la pretul de 73,63 milioane de euro, rezulta ca o actiune Vega a fost evaluata la 0,0701 euro, adica 0,2314 lei. Ieri, in jurul prinzului, o actiune Vega era evaluata de piata Rasdaq la 0,2260 lei.

In cazul Rompetrol Well Services, a doua companie a lui Dinu Patriciu listata la BVB, cifra de afaceri conteaza mai putin, dat fiind profitul bun al companiei in ultimii ani.

De fapt, chiar inainte de anuntul tranzactiei cu firma KazMunaiGaz, Dinu Patriciu a vindut un pachet de actiuni PTR la pretul de 2 lei/actiunea. Cu siguranta ca sub acest pret afacerea nu s-a facut, mai ales ca ieri la BVB o actiune PTR era cotata la 1,8 lei (intre timp a avut loc si o majorare de capital la Rompetrol Well Services).

In plus, compania Rompetrol Well Services a afisat in primul semestru din 2007 un profit net de 6,28 milioane lei (doua milioane de euro), de patru ori mai mare decit in perioada similara a anului trecut, iar afacerile au crescut de 1,78 ori, potrivit raportului publicat la Bursa de Valori Bucuresti.

Integral in Cotidianul