Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei” ca, daca majoritatea ierarhilor care compun Sfantul Sinod al Bisericii Orotodoxe Romane va cere sa candideze pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, el se va supune.

„Niciodata nu am cerut ceva”

„Raman consecvent declaratiei mele publice ca nu voi candida pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

In lumina neasteptatului fenomen recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut.

In 1993, pe cand ma aflam retras la Manastirea Varatec in cel de-al unsprezecelea an de pensie si cand Biserica m-a chemat in scaunul de arhiepiscop al Clujului, m-am supus.

Daca acest fenomen se va repeta la 12 septembrie 2007 si Biserica, prin majoritatea reprezentantilor ei legiuiti, adica Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, il va chema pe batranul ostean sub acelasi drapel, dar la o cota mai inalta si mai bantuita de furtuni, aceeasi constiinta a datoriei ma va obliga sa ma supun”, ne-a declarat IPS Bartolomeu.

integral in EvZ