Situatia interna din Ucraina tinde sa se apropie din nou de un punct exploziv. Parlamentul dizolvat anuleaza imunitatea presedintelui, Partidul Regiunilor - controlat de premierul Ianukovici, anunta ruperea tuturor intelegerilor, Consiliul de Securitate si Aparare decide demiterea a doi ministri din partea coalitiei de guvernamant, scrie cotidianul electronic Utro.

Iar unul dintre ministrii demisi il acuza pe Iuscenko de pregatirea unui atac terorist.

Desfasurat in paralel cu reuniunea extraordinara a Radei supreme, Consiliul National de Aparare a hotarat inlaturarea din functie a ministrului Transporturilor si Comunicatiilor, Nikolai Rudkovski, si a celui pentru situatii de urgenta, Nestor Sufrici.

A fost, estimeaza Utro, „razbunarea” presedintele Viktor Iuscenko pentru adunarea catalogata de el „nelegitima” a legislativului. Rudkovski a fost invinuit de incapacitatea adoptarii masurilor ce se cuvin pentru cresterea gradului de securitate pe caile ferate.

Sufrici a fost pedepsit pentru ca nu a lichidat cum trebuie urmarile dezastrelor naturale care s-au abatut asupra Ucrainei. Cei demisi nu au ramas datori. Miercuri seara tarziu, in direct la unul din posturile de televiziune, Rudkovski a afirmat ca secretariatul presedintelui pregateste o catastrofa de proportii cu numeroase victime.

„Viktor Iuscenko a inceput o serie de demersuri de monopolizare a puterii, iar socialistii, si in special eu, am fost primii care au inteles acest lucru si am inceput sa ne opunem uzurparii puterii. Viktor Iuscenko a gasit de ce sa se agate si a inceput sa tranfere responsabilitatea asupra ministrului pentru ce nu s-a facut in decurs de 10 ani”, a declarat Rudkovski.

“Ei nu vor sa caute adevarul. Secretariatul presedintelui elaboreaza scenarii si pana la noi au ajuns zvonuri, potrivit carora ei vor sa organizeze un nou dezastru cu sute de victime”, a mai spus Rudkovski.

Ministrul destituit a cerut Consiliului national de securitate sa „adopte masurile necesare pentru a preveni acest scenariu”, iar cetatenilor le-a cerut „sa fie vigilenti”. In ajunul acestei interventii, comentand sedinta Parlamentului, de la care au lipsit deputatii din opozitie, Iuscenko acuzase coalitia de guvernamant de tentative de destabilizare a situatiei din tara.