Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, propune Bucurestiului sa elimine vizele pentru concetatenii moldoveni, in contextual in care Romania, aderand recent la Uniunea Europeana, nu face parte deocamdata din zona Schengen. Tarlev considera ca Bucurestiul ar trebui, din perspectiva vecinatatii, sa asigure circulatia cetatenilor moldoveni, transmite agentia Info - Prim.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, miercuri, premierul a precizat ca Republica Moldova va aprecia intentia Guvernului Romaniei de a facilita acordarea cetateniei pentru moldoveni, numai atunci cand se va asigura de "calitatea si continutul promisiunilor".

El a explicat ca nu s-ar opune unor masuri in acest sens, desi nu agreeaza dubla cetatenie.

„Dubla cetatenie nu este buna. Fiecare cetatean al R. Moldova trebuie sa se mandreasca cu cetatenia republicii si sa nu fuga din tara atunci, cand acesteia ii este mai greu”, a declarat Prim-ministrul. Tarlev a precizat ca are doar cetatenia R. Moldova si ca nu intentioneaza pe viitor sa obtina alta cetatenie.

Referitor la modalitatea de a facilita obtinerea vizelor de catre tinerii moldoveni care studiaza in Romania, Tarlev a explicat ca parintii care au decis sa-si trimita copiii in strainatate trebuie sa isi asume aceasta responsabilitate. El a declarat ca Guvernul moldovean nu este obligat sa raspunda de securitatea acestora.

Potrivit premierului, sistemul de invatamant din R.Moldova este apreciat in strainatate, iar, prin Procesul de la Bologna, diplomele eliberate de institutiile de invatamant autohtone sunt recunoscute peste hotare.