Premierul Calin Popescu-Tariceanu, alaturi de ministrul Mediului, Attila Korodi, ministrul de Interne, Cristian David si cel al Muncii, Paul Pacuraru au vizitat, joi, municipiul Tecuci, localitatea cea mai grav afectata de inundatiile care au facut ravagii in Moldova.

Dupa o prima evaluare a situatiei, premierul a avut o discutie aprinsa cu reprezentantii autoritatilor locale, precizand ca este “nemultumit” de modul cum a fost gestionata criza. Potrivit acestuia, amploarea pagubelor provocate de inundatii este mai mare decat se astepta.

Seful Guvernul a anuntat ca le va acorda sinistratilor ajutoare constand in bani, alimente si apa potabila, precum si materiale de constructii. „Vom aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii in oras, nu numai pentru drumuri, ci si pentru trotuare, retele de apa si canalizare”, a declarat Tariceanu.

Tariceanu a anuntat ca va fi suplimentat numarul jandarmilor si ca va fi mobilizata armata pentru a-i ajuta pe oamenii afectati. Militarii din Batalionul 300 Infanterie din Galati au intervenit deja in Tecuci, pentru a ajuta populatia sinistrata si a limita efectele inundatiilor.

Cele mai grave inundatii inregistrate la Tecuci

Potrivit viceprimarului din municipiul Tecuci, Cristinel Basalic, circa 600 de case si 100 de strazi si alei din oras au fost afectate de inundatiile provocate de revarsarea paraului Tecucel. "Estimativ, 70 la suta din oras a fost grav afectat, iar pe 20 de strazi covorul asfaltic a fost complet distrus", a declarat viceprimarul pentru HotNews.ro

Trei localnice, cu varste cuprinse intre 70 si 84 de ani, au decedat in noaptea de miercuri spre joi, prinse de daramaturi, iar 409 de persoane au fost evacuate din case. Majoritatea sinistratilor au fost cazati la sediul Jandarmeriei si in incinta internatului Colegiului National Agricol, unde au primit alimente si apa potabila.

In cursul noptii, municipiul Tecuci a ramas fara alimentare cu energie electrica si in prezent, situatia a fost remediata partial. Se asteapta ca orasul sa fie realimentat, cel tarziu, pana vineri dimineata.

Potrivit martorilor, in cateva minute, totul s-a transformat intr-un adevarat infern. Oamenii au privit neputinciosi cum apa le distruge casele. Pentru a scapa din calea apelor, multi dintre cei ale caror case au fost inundate s-au urcat pe acoperisuri sau pe masini pentru a putea fi observati de echipele de salvare.

Jandarmii au reusit sa salveze o mare parte dintre sinistrati, dar sunt zone in care nici utilajele lor nu au putut patrunde pentru ca apa este in continuare adanca.

Autoritatile incearca sa evacueze gravitational apa din aceasta zona, luandu-se in calcul efectuarea de brese in digurile de aparare pentru a permite apelor revarsate sa revina in rauri.

Imagini din Tecuci, trimise de un cititor HotNews.ro

Drumuri impracticabile

Circulatia trenurilor pe relatia Tecuci-Galati a fost restrictionata, dupa ce piciorul podului de cale ferata situat intre localitatile galatene Draganhesti si Malu Alb a fost afectat de apa raului Barlad, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane.

In prezent, circulatia feroviara se desfasoara pe un singur fir, in ambele sensuri, cu impunerea limitei de viteza de cinci kilometri pe ora.

Lucratori ai CFR si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati sunt prezenti in zona podului si lucreaza la remedierea situatiei pentru reluarea normala a traficului feroviar.

De asmenea, drumul european E 85 a fost inchis in dreptul localitatii Cosmesti fiind inundat de catre o viitura. Singurele care au putut sa treaca prin zona au fost TIR-urile.

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Politiei, traficul rutier pe DN 25 dinspre Galati a fost restrictionat din cauza inundatiilor din Tecuci.

In zona localitatii galatene Berheci s-au creat mari blocaje, iar politia incearca sa-i dirijeze pe soferi spre rute ocolitoare.

  • Galerie foto cu inundatiile din Moldova