Bugetul general consolidat a inregistra un excedent de 0,3% din Produsul Intern Brut dupa primele opt luni ale anului, a declarat joi Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, citat de NewsIn. Ministrul a estimat ca Romania va incheia anul cu un deficit de aproximativ 2% din PIB, la care se adauga datoria publica si despagubirile de la Fondul Proprietatea.

"Tinta ramane insa 2,8% din PIB", a precizat Vosganian.

Plata primelor de vacanta restante din 2002, fondurile destinate platilor in avans pentru agricultura si a celor pentru recapitalizarea CEC vor determina inchiderea pe deficit a bugetului general consolidat pe 2007.

"In ultimul trimestru vom aloca fonduri pentru plata primelor de vacanta, pentru ca instantele au decis ca este un drept amanat din 2002 si care trebuie platit. Suma acumulata in perioada 2002-2007 pentru aceasta destinatie a ajuns la un sfert din fondurile de salarii pentru intregul an bugetar.

In trimestrul patru, plata primelor de vacanta va reprezenta 0,2-0,3% din PIB", a mai spus Vosganian.

Bugetul general consolidat inregistra la finele lunii iulie un excedent de 1,89 miliarde lei, reprezentand 0,5% din PIB.

In luna iunie, Guvernul a decis sa mentina deficitului bugetar pentru acest an la 2,8% din PIB pentru a putea face fata secetei, desi ministrul de Finante a anuntat ca deficitul va fi redus la 2,6%. In prognoza de primavara, Comisia Europeana a estimat ca Romania va depasi limita de 3% admisa in UE si a avertizat ca ar putea declansa procedura de deficit excesiv.