Capitalul social al Electrica va fi diminuat pana la 2,02 miliarde de lei, dupa ce o parte din actiunile societatii vor fi transferate catre Fondul Proprietatea, se arata intr-un comunicat al AVAS.

Colegiul Director al AVAS a aprobat nota privind acordarea unui mandat special reprezentantului AVAS in Adunarea Generala Extraordinara a Electrica Bucuresti, in vederea aprobarii diminuarii capitalului social al societatii.

Transferul unei parti din actiunile Electrica catre Fondul Proprietatea se face conform OUG nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.

Fiecare filiala a Electrica va transfera un numar de actiuni catre Fondul Proprietatea. Astfel, cele mai multe actiuni vor fi transferate de la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, cate 12,87 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 9,44 lei, respectiv 0,56 lei.

Enel Electrica Banat va transfera 4,63 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei, iar Enel Electrica Dobrogea 3,38 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei.

Fondul Proprietatea va primi 3,33 milioane de actiuni de la Electrica Transilvania Nord, 3,89 milioane de actiuni de la Electrica Transilvania Sud si 3,25 milioane de actiuni de la Electrica Muntenia Nord. Toate cele trei tipuri de actiuni au o valoare nominala de 10 lei.

Totodata, de la E.ON Moldova Distributie vor fi transferate 5,02 milioane de actiuni si de la E.ON Moldova Furnizare 1,39 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 10 lei.

Fondul Proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura. Statul detine aproximativ 97% din actiunile Fondului.