Fostul consilier al lui Ion Iliescu, Nicolae Popa, va mai ramane inca doi ani seful instantei supreme, desi in randul magistratilor exista o intreaga disputa legata de varsta obligatorie de pensionare a judecatorilor si procurorilor, stabilita in 2005 ca fiind 68 de ani. O lege din 2004 spune ca magistratii nu pot fi mentinuti in functie peste varsta legala de pensionare. Or, Nicolae Popa tocmai a implinit pe 1 septembrie 68 de ani.

Insa o lege mai veche, in baza carora au fost numiti judecatorii de la Inalta Curte, ii permite lui Popa sa iasa la pensie la 70 de ani. Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat astazi ca pensionarea lui Popa sa nu tina seama de noile reguli adoptate in 2005, ci de o lege din 1993.

In 2004, Nicolae Popa era deja presedintele Inaltei Curti iar Consiliul Superior al Magistraturii a explicat astazi ca noile reguli de pensionare nu se aplica mandatelor in curs. CSM a invocat principiul constitutioanal al neretroactivitatii legii. In plenul CSM au fost 11 voturi pentru si sase impotriva, astfel ca Nicolae Popa va mai putea conduce inca doi ani instanta suprema.

Se ridica insa problema dublei masuri aplicate de CSM. Printr-o hotarare 497/ 2007, CSM a respins propunerea de mentinere din functie a magistratilor care au implinit 68 de ani, dar care nu au formulat cereri de eliberare din functie, dorind astfel sa-si continue activitatea. Acesta hotarare a produs efecte, astfel ca unii judecatori si procurori s-au pensionat la 68 de ani, nu la 70.

Or, in cazul lui Nicolae Popa, acelasi CSM a decis ca mai ramane in fruntea Curtii Supreme pana la varsta de 70 de ani.

Dar, cine este Nicolae Popa? Fost consilier a lui Ion Iliescu inainte de 1996, actualul sef al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si-a inceput cariera la Curtea Constitutionala, unde fusese numit ca judecator inainte ca Ion Iliescu sa piarda alegerile. Popa nu avea pe atunci experienta de instanta, ci doar de profesor. Cariera lui Popa a stagnat patru ani, sub guvernarea CDR.

Cand Ion Iliescu a revenit la putere in 2000, cariera lui Nicolae Popa a continuat. In 2001, Iliescu l-a numit presedinte la Curtea Constitutionala iar dupa expirarea mandatului a ajuns, tot pe vremea fostului presedinte, judecator la Curtea Suprema. Popa a fost numit presedinte in 2004, inlocuindu-l pe Paul Florea, un magistrat despre care presa a scris ca nu era agreat de PSD si Ion Iliescu.

In ceea ce priveste activitatea lui Nicolae Popa in fruntea Curtii Constitutionale, este de mentionat o decizie a acestei instante de a respinge, in iulie 2003, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de un inculpat care contesta un mandat de arestare emis de un procuror, sustinand ca o asemenea practica este contrara Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Justitia romana abia traversase un imens scandal legat de aceasta problema, in urma deciziei CEDO din cazul Pantea impotriva Romaniei, care sustinea exact acelasi lucru: procurorul nu are dreptul sa emita mandat de arestare, ci de catre un judecator.